• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovoj livadi u Preljini biće izgrađena nova nemačka fabrika koja će zaposliti 800 ljudi

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvoj fazi će fabrika zaposliti oko 300 radnika, a nakon toga još 500

  • 0
Nemačka fabrika, Čačak Foto: Rina

Da grad Čačak postaje jedan od najvećih privrednih centara u Srbiji potvrđuje i dodatna strana investicija koja stiže u grad na Moravi. U utorak se postavlja kamen temeljac za izgradnju velike nemačke fabrike koja posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj, a nalaziće se u industrijskoj zoni u Preljini.

- U prvoj fazi će fabrika zaposliti oko 300 radnika, a nakon toga još 500. U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika - rekao je za RINU gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On ističe da će od ukupno 800 radnika, koliko će biti zaposleno u ovoj nemačkoj kompaniji oko 80 odsto zaposlenih biti visokoobrazovano.

- U pregovorima sa ovom kompanijom smo duže od dve godine, a pre svega zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima ove fabrike, koja podrazumeva trajne ugovore sa najpoznatijim svetskim brendovima. Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak - rekao je Todorović.

U ovom trenutku Čačak je izuzetno dobro pozicioniran na mapi ne samo Srbije već čitavog Balkana, jer je postao jedna od najvećih raskrsnica drumskog, a uskoro i vazdušnog saobraćaja kada se izgradi kargo terminal na aerodromu „Morava”.

- U našem gradu je trenutno oko 40.000 zaposlenih i negde oko 3.000 nezaposlenih. Ono čega se jedino plašimo u budućnosti jeste ozbiljan nedostatak radne snage. Dosta već radnika dolazi iz drugih zemalja - kazao je Todorović.

Kako nezvanično saznaje agencija RINA postavljanju kamena temeljca u Preljini prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na događaju, posao za 1.000 ljudi: Otvorena fabrika "Hansgrohe" u Valjevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>