• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović obišla Rudarski basen "Kolubara": Ukupne investicije u novu opremu više od 450 miliona evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

laganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta, poručila je ministarka

  • 0
dubravka đedović Foto: MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Rudarski basen "Kolubara", gde su u toku radovi na izgradnji rudarske opreme, koja će omogućiti veću i stabilniju proizvodnju otkrivke i uglja.

- Izgradnja dva bagera i pratećih sistema koja je u toku u "Kolubari" jedan je od najvažnijih projekata u energetskom sektoru, a ukupne investicije u novu rudarsku opremu u EPS-u trenutno iznose više od 450 miliona evra. Ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta. To je od vitalnog značaja za energetski sektor kako bismo imali i veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i naših termoelektrana - rekla je ministarka nakon obilaska montažnog pogona Kalenić gde je u toku izgradnja rudarske opreme i novih bagera.

Ona je dodala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova.

- Stavljanje u rad novih sistema za eksploataciju otkrivke, obezbediće dodatni proizvodnju u visini od 16 do 19 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou, čime se stvaraju uslovi da od 2026. godine započne eksploatacija uglja sa kopa Radljevo - rekla je ona.

Đedović Handanović je rekla da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u proizvodnja otkrivke veća za 11 odsto na nivou Elektroprivrede Srbije.

- Stav Vlade Republike Srbije je da želimo da održimo i osnažimo naš rudarski sektor i da obezbeđujemo bolje uslove za radnike na kopovima, a od svih zaposleni očekujemo trud i rad u podizanju stepena proizvodnje - dodala je ona.

Ministarka je ukazala da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno da se nadgledaju remonti u EPS-u.

- Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona, što uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu. Činjenica je da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postojenja. EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta da bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom - rekla je ministarka.

(Telegraf Biznis)

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>