• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović: Bolji uslovi za srpske vinogradare na kineskom tržištu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević

  • 0
Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Ministar trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Udruženja proizvođača aromatizovanih vina sa geografskom oznakom "Bermet" iz Sremskih Karlovaca, Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji i preduzeća "Aronija Vita" iz Lazarevca i tom prilikom rekao da će srpski vinogradari na kineskom tržištu imati daleko bolje uslove od ostalih.

- Kada stupi na pravnu snagu ovaj sporazum 1. jula, on će u roku od pet godina omogućiti da carine potpuno nestanu. One će se svake godine smanjivati za 20 odsto i na kraju će biti ukinute, što je sjajna stvar. To je ujedno i velika prilika koju treba da sagledaju svi proizvođači vina u našoj državi. Uveren sam da je to samo prvi korak ka plasmanu naših vina u mnogo većem obimu sa mnogo boljih početnih položaja - rekao je Momirović.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

- Ovo je dokaz da kada radimo zajedno, nijedan cilj nije nedostižan. Ovo je rezultat godina dobrog odnosa Srbije i Kine, ali i rada. Godinama smo sanjali da dostignemo taj kvalitet da smo spremni za takmičenje na najvećem tržištu. Upravo Pokrajinska vlada preko više sekretarijata pomaže razvoj vinogradarstva - kazao je Ivanišević.

Prema rečima proizvođača vina Dražena Đurđića, Memorandum definiše da će u Sremskim Karlovcima biti otvorena i regionalna vinoteka.

- Od sada više na kineskom tržištu neće biti dva ili tri naša proizvođača, nego svi članovi našeg udruženja, njih više od 30. Tu ćemo zadovoljiti osnovne tržišne ekonomske principe - kontinuitet, kvalitet i kontinuitet. Imaćemo značajno veću ponudu, ako smo izvozili tri palete, sada ćemo izvoziti tri stotine paleta - rekao je Đurđić.

Memorandum je potpisan u četiri primerka s ciljem unapređenja izvoza domaćih vina na tržište Narodne Republike Kine. Memorandum je potpisala i kompanija „Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd“ iz grada Ningbo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>