• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatvorenici se obučavaju za razne poslove pomoću naočara za virtuelnu stvarnost: Da li je ovo nova budućnost?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krajnji cilj je smanjenje stope krimina tako što će se osigurati da zatvorenici imaju jasan put do dobro plaćenih poslova

  • 0
Virtuelne naočare, virtuelna stvarnost Foto: Freepik, Printskrin: Google maps

U svojoj prvoj nedelji obuke za posao, Tifani Džozef Buš je naučila kako da promeni ulje. Međutim, Buš nikada nije stupila u interakciju sa stvarnim automobilom tokom treninga, umesto toga, naučila je u virtuelnoj garaži, koristeći Meta Kuest naočare za virtuelnu stvarnost.

- Da sam znala da je tako lako, onda ne bih plaćala zamenu ulja - rekla je ona svom instruktoru.

Buš, 36, je zatvorena u Kazneno-popravnom zavodu za žene Merilenda i deo je rane grupe polaznika koji uče veštine u virtuelnoj stvarnosti koje će ih pripremiti da se bave poslovima autotehničara po izlasku. Za nju, koja očekuje da će biti puštena u junu nakon što je bila u zatvoru povremeno od 19. godine, program će joj dati ključan početak u obnavljanju svog života van zatvora.

- Izazovno je što dobijamo neku vrstu obuke. Uzbuđena sam što mogu da odem kući i iskoristim ono što smo (naučili) ovde - rekla je ona za CNN.

Iako tehnologija virtuelne realnosti postoji više od jedne decenije, i dalje se često smatra relativno nišnom tehnologijom koju uglavnom koriste igrači. Ali MCIV – u partnerstvu sa neprofitnom organizacijom Vehicles for Change sa sedištem u Baltimoru, koja je razvila program – istražuje da li bi VR naočare mogle da učine mogućnosti za obuku u karijeri pristupačnijim unutar zatvora. Krajnji cilj je smanjenje stope krimina tako što će se osigurati da zatvorenici imaju jasan put do dobro plaćenih poslova kada budu pušteni na slobodu.

Širom Sjedinjenih Država, autotehničari su veoma traženi- Trgovinske grupe kažu da industrija vidi desetine hiljada radnih mesta nepopunjenih svake godine, a u Merilendu, takve pozicije se često plaćaju iznad državne minimalne plate od 15 dolara po satu.

- Ovo nije raketna nauka. Bitno je da ljudi dobiju posao koji vodi do karijere, a mi možemo da zadržimo ljude van zatvora. Ako mogu da dobiju posao koji će platiti 16 do 20 dolara na sat, možemo promeniti putanju te stope kriminala - rekao je predsednik Vehicles for Change Martin Švarc.

(Telegraf Biznis)

Video: Inovativno digitalno rešenje za zdravstveno osiguranje: Generali predstavio "Advance Care" platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>