• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Begović: Startap kompanije eksponencijalno rastu, veliki potencijal ekonomskog razvoja Srbije

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. godini beleži rast od 66 odsto

  • 1
Jelena Begović Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović... Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Startap ekosistem naših startap kompanija, koje se baziraju na inovativnim idejama imaju veliki potencijal da dostignu na globalnom tržištu veliku vrednost, a samim tim da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

- Podaci govore da je Srbija, što se tiče startapa u rastu, u eksponencijalnom rastu od 60 odsto, što je izvanredan rezultat, s obzirom na to da mnoge zemlje u Evropi za prošlu godinu beleže i negativne vrednosti - kaže Begovićeva za RTS.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. godini beleži rast od 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu i tako je dostigao i najveću vrednost do sada od više od milijardu dolara.

Prema njenim rečima, podaci govore da je Srbija inovativna i može da demonstrira svoje rezultate u ovom oblastima.

Očekujem da će u narednim godinama to doprineti ekonomskom razvoju zemlje

Na pitanje kako se Srbija pozicionira na svetskoj i ekonomskoj mapi, Begovovićeva objašnjava da je podatak o rastu od 60 odsto jaka indikacija da smo "na dobrom putu i da imamo sjajne ljude".

- Na primer, prosečno ljudi koji otvaraju ekosistem su mlađi u odnosnu na globalni i evropski prosek, koji je 35 godina. Interesantno je, takođe, da imamo značajno veći procenat žena koje otvaraju startap - navodi ministarska.

Govoreći o pomoći države, Begovićeva navodi da Srbija ima inovacioni fond, koji predstavlja njen glavni mehanizam koji pomaže u osnivanju, podršci i mentorstvu.

- U okviru fonda imamo i viši kapital fondova. To su fondovi koji ulažu u rizični kapital i imaju veliku šansu da dostignu visoke vrednost. Trenutna vrednost je milijardu dolara. To govori o velikom potencijalu - zaključuje ministarka nauke Jelena Begović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Atanas Rajkov za Telegraf: Koliko su Viber i Srbija zajedno porasli?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>