• 20

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brnabić: Samo u prvom kvartalu ove godine izvezli smo milijardu evra u IT sektoru

A. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podsetila da je Srbija samo jedna od 29 zemalja članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i da će i predsedavati tom inicijativom.

  • 20
Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027 Ana Brnabić Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić podsetila je večeras da je Srbija prošle godine izvezla 3,5 milijarde evra vrednosti robe u sektoru informacionih tehnologija (IT), dok je samo u prvom kvartalu ove godine izvezeno već milijardu evra.

- Koliko se Srbija promenila, koliko naši mladi ljudi fenomenalno rade u tom sektoru - izjavila je Brnabić gostujući na TV Pink.

Dodala je da danas za jedan mesec u IT sektoru izvezemo koliko smo pre 12 godina izvozili za godinu dana.

Podsetila da je Srbija samo jedna od 29 zemalja članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i da će i predsedavati tom inicijativom.

Brnabić je spomenula prošlonedeljni sastanak u Parizu sa specijalnim izaslanikom francuskog predsednika Emanulea Makrona.

- Zajedno spremamo jednu veliku svetsku konferenciju o veštačkoj inteligenciji u februaru 2025. - Srbija i Francuska - najavila je Brnabić.

Navela je da se grade novi naučno-tehnološki parkovi u više srpskih gradova i da u ovom trenutku imamo superkompjuter, važan za promociju razvoja veštačke inteligencije, koje koriste naše startap kompanije.

- Već smo raspisali tender za kupovinu i nabavku još jednog, dodatnog, još bržeg superkompjutera. Tako da ćemo i to dobiti početkom 2025. godine - istakla je Brnabić.

Govoreći na temu novih škola, podsetila da je danas zajedno sa ministrom Malim položila kamen temeljac za vrtić i školu u Beogradu na vodi, za koje je rekla da neće biti za privilegovane ljude i da će biti vrlo kvalitetno urađeni.

- Kada smo otvorili potpuno renoviranu osnovnu školu u Ubu, izgledala je fenomenalno i to je bio novi standard za sve naše osnovne škole. Onda smo otvorili još bolju osnovnu školu u Sjenici - rekla je Brnabić.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će stara zgrada Železničke stanice na Savskom trgu biti Istorijski muzej Srbije i da se sledeće nedelje biraju izvođači.

- Zgrada pored, stara Pošta koju ćemo srušiti i izgraditi zgradu kako je izgledala pre Drugog svetskog rata u toj zgradi biće dečji muzej i nova pozorišna scena. Što se tiče stare Ložionice koja se završava, to će to kraja godine biti novi kreativni centar za mlade. Pedeset metara dalje, stara zgrada Milana Vape iz 1924. godine biće novi muzej Nikole Tesle - rekao je Mali.

Prekoputa, u parku Ušće, dodao je, pravi se novi Prirodnjački muzej, a Muzej grada Beograda na 17.000 kvadratnih metara, kao najveći muzej u Srbiji već je krenuo u rekonstrukciju.

- U parku Ušće, pored novog Prirodnjačkog muzeja pravimo i novi veliki akvarijum koji će biti pod zemljom kao nova atrakcija. On će biti pored Muzeja savremene umetnosti, do kraja godine završavamo projekat na proleće 2025. godine kreće izgradnja. Imaćemo i onaj veliki točak odmah pored Sajma. Hala jedan Beogradskog sajma imaće tri operske hale unutra - rekao je Mali.

Reditelj i glumac Lazar Ristovski gostujući u istoj emisiji sa ministrom finansija, rekao je da ga je predsednik Srbije pozvao pre izvesnog vremena i predložio da se pravi film o Nikoli Tesli.

- Plan je da se EXPO2027 otvori sa premijerom filma Nikola Tesla - rekao je Ristovski, a Siniša Mali da će to biti velika stvar jer će novi muzej Nikole Tesle biti otvoren pred otvaranje specijalizovane izložbe EXPO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: U pregovorima smo sa tri francuske firme za realizaciju letećih automobila do EXPO-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    31. maj 2024 | 00:39

    IT sektor nam napreduje velikom brzinom, a zbog njema smo u koraku sa vremenom.

  • Ivan

    31. maj 2024 | 07:12

    Radno je svakog dana za našu vladu i još puno je novih izazova pred nama

  • Luka

    31. maj 2024 | 07:07

    Imamo jasan stav za sva pitanja i sprmene odgovore

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>