• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naftaši ulažu u petrohemijski sektor

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Integracijom NIS-a i HIP Petrohemije dodatno osnažen naftno-petrohemijski sektor Republike Srbije

  • 0
NIS Foto: ZA NIS/Stoyan Vassev

Spajanje NIS-a i HIP Petrohemije očekivan je i logičan potez, kada se realno sagleda situacija u naftno-petrohemijskoj industriji na evropskom tržištu, ocenio je profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Dragan Govedarica.

- Danas su najbolje evropske rafinerije po konfiguraciji petrohemijske, što znači da pored goriva (dizel, benzin, kerozin) mogu da plasiraju na tržište i petrohemijske proizvode. Činjenica je da je situacija na globalnom tržištu poslednjih godina nepredvidiva i da su na tržištu opstale samo one naftne kompanije koje su diverzifikovale i proširile svoju paletu proizvoda uključivanjem petrohemijskih produkata - naveo je Govedarica u intervjuu za portal Energija Balkana.

On je dodao da se integracijom NIS-a i HIP Petrohemije dodatno osnažio naftno-petrohemijski sektor Republike Srbije, te da će ovaj sektor postati još fleksibilniji, konkurentniji i otporniji na sve izazove.

- Integracija će omogućiti ulaganja i ovladavanje novim proizvodima kao što su polipropilen, polietilen, sintetički kaučuk, ali i planiranje razvoja tako da se otvore mogućnosti plasmana petrohemijskih proizvoda koji se koriste u automobilskoj i farmaceutskoj industriji… Dobro osmišljenom integracijom NIS-a i HIP Petrohemije, te rekonstrukcijom i ulaganjem u nove ključne proizvode situacija može još više da se poboljša. Naša šansa leži u tome što u okruženju od oko 200 kilometara ne postoji neki drugi petrohemijski kompleks - rekao je profesor.

Govedarica je podsetio da je nedavno u pančevačkoj rafineriji završen planski kapitalni remont, za koji se može reći da je bio najkompleksniji i najizazovniji u istoriji rafinerije.

- Ciljevi remonta bili su omogućavanje veće pouzdanosti rada postrojenja i opreme, jačanje energetske efikasnosti i unapređenje upravljanja zaštitom životne sredine. Važno je istaći da je kapitalni remont omogućio i da se Rafinerija nafte Pančevo pozicionira kao jedna od najsavremenijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. U poslednjih 15 godina u razvoj i modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo je više od 900 miliona evra - dodao je on.

Na konstataciju da je remont u Rafineriji trajao duže od najavljenog termina, profesor Govedarica je naveo da sve rafinerije nafte u svetu nastoje da imaju što manje zastoja u radu zbog toga što svaka planirana ili neplanirana obustava znači gomilanje troškova i smanjivanje dobiti.

- Međutim, analize pokazuju da se tačno trajanje remonta može samo okvirno odrediti. Mi smo imali sreću da u poslednjih pet godina nismo imali značajnija zaustavljanja rada u sektoru prerade nafte, naročito u periodu kada su rafinerijske marže bile visoke….Kao što je napomenuto, ovaj remont je bio najkompleksniji i najizazovniji u istoriji rafinerije s obzirom na modernizaciju i povećanje broja proizvodnih postrojenja - rekao je Govedarica.

(Telegraf Biznis)

Video: Mobilna aplikacija EPS "Uvid u račun" na usluzi potrošačima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>