• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBS: Realni rast BDP u prvom tromesečju 4,7 odsto međugodišnje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nešto je viši u odnosu na fleš procenu, koja je bila 4,6 odsto međugodišnje.

  • 0
Narodna banka Srbije, BNS, Zgrada Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju 2024. iznosio 4,7 odsto međugodišnje i nešto je viši u odnosu na fleš procenu, koja je bila 4,6 odsto međugodišnje.

Kako se navodi, industrijska proizvodnja u periodu januar - april ove godine ostvarila je međugodišnji rast od 2,9 odsto i vođena je rastom sektora rudarstva (6,1 odsto) i prerađivačke industrije (3,9 odsto), dok je u sektoru energetike zabeležen pad od minus 3,3 odsto, delom i zbog baznog efekta.

Dodaje se da je samo u aprilu 2024. industrijska proizvodnja povećana za 2,9 odsto međugodišnje, čemu su doprineli i međugodišnji rast prerađivačke industrije od 6,6 odsto i rudarstva od 5,3 odsto međugodišnje.

Nasuprot tome, proizvodnja u sektoru energetike u aprilu je međugodišnje smanjena za 15 odsto.

NBS ističe i da je u okviru prerađivačke industrije rast zabeležen u čak 20 od 24 grane, pri čemu je najveći pozitivan doprinos potekao od proizvodnje metalnih proizvoda, računara i elektronskih proizvoda, kao i od prehrambene industrije, dok je najveći negativan efekat potekao od proizvodnje derivata nafte, s obzirom na to da je remont rafinerije u Pančevu trajao i tokom aprila.

Dodaje se i da je promet u trgovini na malo u aprilu 2024, u odnosu na isti mesec prethodne godine, realno veći za 11,1 odsto, dok je u periodu januar - april realno povećanje prometa iznosilo osam odsto međugodišnje.

Centralna banka navodi i da statistički podaci pokazuju da je ukupan broj dolazaka turista u aprilu međugodišnje bio veći za 7,1 odsto, a ukupan broj noćenja turista za 9,1 odsto.

Podaci pokazuju i da je u periodu januar - april 2024. ukupan broj dolazaka turista veći za devet odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 6,3 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS, kako navodi NBS, robni izvoz izražen u evrima u aprilu je porastao za 10,1 odsto međugodišnje, dok je robni uvoz izražen u evrima veći za 15,8 odsto međugodišnje.

U okviru robnog izvoza beleži se dalji rast izvoza prerađivačke industrije i poljoprivrede, a oporavio se i izvoz rudarstva, dok je, s druge strane, rast robnog uvoza rezultat većeg uvoza kapitalnih proizvoda i proizvoda namenjenih potrošnji.

NBS dodaje i da je, prema podacima dobijenim iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju 2024. iznosila 9,4 odsto i bila je niža za 0,6 procentnih poena u odnosu na isti period 2023, dok je u istom periodu stopa zaposlenosti povećana za 1,4 procentna poena i iznosila je 50,9 odsto, što je njen najviši nivo do sada.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>