• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Industrija u krizi: Proizvođači soka od pomorandže traže alternativu ovom voću dok njegova cena raste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Problemi sa brazilskom žetvom utiču na to da veleprodajne cene budu rekordno visoke

  • 0
sok od pomoranže pomorandža Foto: Pixabay

Proizvođači sokova od pomorandže razmatraju da se okrenu alternativnom voću, poput mandarine, jer su veleprodajne cene pomorandže porasle usled straha od loše žetve u Brazilu.

Cene koncentrata soka od pomorandže dostigle su novi maksimum od 4,95 dolara po funti (0.45 kg) na tržištima fjučersa ove nedelje nakon što su uzgajivači u Brazilu, u delovima zemlje gde se proizvodi najviše pomorandžu, rekli da očekuju da će žetva biti 24 odsto manja u odnosu na prošlu godinu, sa proizvodnojom 232 miliona pakovanja od 40,8 kg. Ovo je mnogo gore od ranije predviđenog pada od 15 odsto.

Drveće pomorandže u Brazilu pati od ozelenjavanja citrusa, neizlečive bolesti, nakon ekstremnog toplotnog stresa i suše tokom ključnog perioda cvetanja u drugoj polovini prošle godine.

Predviđeni loš rod u Brazilu, koji čini 70 odsto ukupnog izvoza soka od pomorandže, označava treću tešku globalnu žetvu zaredom. Pored problema u Brazilu, američku savezn držav Floridu pogodila je serija uragana kao i bolest ozelenjavanja, koju šire insekti koji sisaju sok i koja ogorčava voće pre nego što ubije drvo, prenosi Gardijan.

Niz loših žetvi je ograničion sposobnost proizvođača da prevaziđu trenutne poteškoće mešanjem novog useva sa smrznutim sokom, koji obično ima rok trajanja dve godine.

- Ovo je kriza. Nikada nismo videli ništa slično, čak ni tokom velikih smrzavanja i velikih uragana- rekao je za Fajnenšel tajms Kiz Kuls, predsednik Međunarodne asocijacije za sokove od voća i povrća (IFU).

IFU je saopštila da razmatra lobiranje za prepravku propisa o hrani na nivou UN kako bi sok od pomorandže mogao da sadrži i druge agrume, kao i da traži promene pravila na nivou zemlje.

Fransoa Sonevil, viši analitičar pića u Rabobanku, rekao je da je potražnja potrošača za sokom od pomorandže smanjena za oko petinu u poređenju sa prošlom godinom, jer je cena skočila te su se i navike potrošača promenile.

- Globalna industrija soka od pomorandže je u krizi. Industrija na Floridi je skoro nestala, a brazilski voćnjaci su napadnuti bolestima, rastućim troškovima i nepovoljnim uslovima uzgoja, ostavljajući globalne zalihe soka od pomorandže na najnižoj tački u poslednjih decenija - rekao je on.

Sonevil je rekao da će proizvođači pića morati ili da koriste sok nižeg kvaliteta, da prave mešane sokove sa drugim voćem kao što su jabuka, mango ili grožđe, ili da potrošačima naplaćuju više cene. Skeptičan je da bi se mandarine mogle koristiti za zamenu pomorandže jer bi to uključivalo nove troškove transporta voća do prerađivača.

Problemi će i dalje postojati, rekao je, jer je bilo potrebno mnogo vremena da se zasade novi nasadi pomorandži, a farmeri su razmatrali druge opcije jer se potražnja smanjivala dok su se suočavali sa problemima sa bolestima i visokim troškovima rada na Floridi.

(Telegraf Biznis)

Video: U Podgorinu stigla prva mašina: Pogledajte kako radi berač malina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>