• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veneciji je bilo dosta! Gradske vlasti zabranjuju velike grupe turista

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo 2019. godin Veneciju je posetilo više od 13 miliona turista

  • 0
Venecija Foto: Shutterstock/Kirk Fisher

U Veneciji su na snagu stupila nova pravila koja ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba i zabranjuju upotrebu prenosnih zvučnika za vodiče.

Ove mere su uvedene kako bi pokušao da se limitirati uticaj prevelikog broja turista na italijanski grad.

Istorijske četvrti Venecije čine je jednim od najposećenijih mesta u Europi. Gradske vlasti su ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za turističku posetu Veneciji koja iznosi 5 evra, a prethodno su početkom 2021. godine zabranile pristajanje velikih brodova za krstarenje u samom gradu.

Prekomerni turizam već dugo se smatra jednim od najozbiljnijih problema ovog italijanskoga grada koji treba hitno rešiti. U Veneciji danas živi malo više od 250.000 stanovnika, a u 2019. godini gradske vlasti zabeležile da ju je posetilo više od 13 miliona turista, prenosi HRT.

Premda se od tada broj turista smanjio, poznavatelji prilika smatraju da će u godinama koje slede njihov broj premašiti statistike od pre pandemije.

Venecija je odavno doživela egzodus lokalnog stanovništva koje se iselilo zbog bojazni da bi turisti mogli preplaviti grad.

OCIO, udruženje građana koja prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažurirao podatke i prema njima u istorijskoj četvrti danas ima oko 49.000 kreveta za turistički najam, što je više od broja dostupnog stanovništvu.

Promene turističkih pravila usledile su jer su prošle godine UNESCO-ovi stručnjaci upozorili da bi se Venecija mogla dodati na spisak ugroženih mesta svetske kulturne baštine zbog negativnog uticaja klimatskih promena i masovnog turizma koji gradu prete nepovratnim promenama.

Na kraju se to ipak nije dogodilo jer je UNESCO prepoznao nastojanja da se problemi reše postavljanjem sistema protiv poplava i merama koje omogućavaju manji uticaj masovnog turizma kako na grad tako i na njegovih život stanovnika.

(Telegraf Biznis)

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>