• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je istakao da je saobraćajno povezivanje sa susedima među prioritetima Vlade Srbije

  • 1
Goran Vesić Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Sagovornici su na sastanku, koji je održan u Vladi Srbije, konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje saradnje dve zemlje koje, kako kažu, nisu dobro saobraćajno povezane.

Vesić je istakao da je saobraćajno povezivanje sa susedima među prioritetima Vlade Srbije i obavestio ambasadorku da se radi na projektovanju novog auto-puta ka Rumuniji, kao i da su u toku radovi na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" od Bačkog Brega, na granici sa Mađarskom, do Srpske Crnje na rumunskoj granici.

Reč je o saobraćajnici koja će povezati Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, a koja je, prema Vesićevim rečima, važna ne samo za razvoj Srbije već će taj put biti najbrža veza rumunskim građanima koji žele da idu prema zapadnoj Evropi.

Između ostalog, ministar je rekao da je u planu izgradnja mosta kod Bele Crkve koji će povezati južni Banat i Braničevo što je, kako je istakao, važno za razvoj tog dela naše zemlje, ali i za Rumuniju jer će na taj način građanima Rumunije biti omogućeno da posećuju tvrđavu Ram i čitav Braničevski okrug.

Takođe, na sastanku je rečeno da se radi i na uklanjanju potopljene nemačke flote iz Dunava, na šta je ambasadorka Davidoju rekla da je taj plovni put veoma važan i da su zadovoljni što će konačno posle 70 godina biti očišćen.

Ambasadorka je istakla da je Rumunija veoma zainteresovana za projekte u cilju bolje saobraćajne povezanosti sa Srbijom, dodajući da za unapređenje saradnje postoji zajednički interes.

Između ostalog, Davidoju je navela da se u Rumuniji rade mnogi projekti za koje bi, kako kaže, srpske firme mogle biti zainteresovane.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu održi sastanak sa resornim ministrom odnosno predstavnicima Vlade Rumunije oko narednih koraka u cilju realizacije zajedničkih projekata.

Sastanku su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vladimir Džamić i Mihajlo Mišić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Predrag Petrović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>