• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momirović: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trgovinska razmena između Srbije i Japana u prošloj godini je iznosila 330 miliona evra

  • 1
Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ nr

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije i Japana značajna i da je u prošloj godini iznosila 330 miliona evra, ali da je cilj da ona u narednim godinama dostigne nivo od preko milijardu evra godišnje.

On je tokom prvog dana posete Japanu rekao da to može da se uradi jedino ako se privuku nove investicije iz Japana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Momirović je naglasio da je doputovao sa najvećom državnom i privrednom delegacijom koja je posetila Japan u poslednjih 40 godina, kao i da je na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova istakao da želimo da ubrzamo rad na potpisivanju bilateralnog Sporazuma o zaštiti investicija.

Prema njegovim rečima, to je jedan od načina kako možemo da ubrzamo privrednu saradnju dve zemlje i vidimo nove japanske kompanije u Srbiji.

- Veliki broj japanskih kompanija posluje u Srbiji i u poslednjih sedam, osam godina investirale su više od 500 miliona evra. To su dobre informacije, ali ovo ne sme da nas zadovolji - rekao je Momirović i dodao da može da se postigne mnogo više, naročito ako se u obzir uzme da je u zvaničnoj poseti Japanu respektabilni sastav državno-privredne delegacije od koje se očekuju konkretni rezultati.

Momirović je rekao i da se očekuje da se i posle posete Japanu nastavi ta dinamika, da japanski privrednici već u oktobru dođu i posete Beograd, pogotovo oni privrednici koji do sada nisu razmišljali o Srbiji kao investicionoj destinaciji.

Istakao je da delegaciju zanima kako da poveća plasman proizvoda kompanija iz Srbije, kako da nastavi da razvija poslovanje domaćih firmi, da prošire investicije i razvijaju ekonomiju poštujući interes japanskih kompanija.

- Ovo jeste jedna poseta koja je u dobroj meri drugačija od dosadašnjih poseta, ovo je poseta koja demonstrira ambiciju srpske ekonomije, demonstrira ambiciju naše politike predvođene Aleksandrom Vučićem, demonstrira da se mi više ne zadovoljavamo malim uspesima već naprotiv, želimo mnogo više za naše firme i naše radnike - rekao je Momirović.

Kako je rekao, mi kao Vlada moramo da pronađemo alternativne izvore za razvoj i investicije.

- Evropa će ove godine imati skroman rast, a mi našim građanima moramo da obezbedimo da plate i penzije nastave da rastu. Svi već znaju da je naš osnovni ekonomski cilj da prosečna plata u naredne tri godine poraste na nivo od 1.400 evra, da penzije budu 650 evra i ovo je jedini pravi put - zaključio je Momirović.

U saopštenju se navodi i da je državno - privredna delegacija Srbije održala sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, u Japanskoj organizacijom za spoljnu trgovinu (JETRO), kao i sa privrednicima u Japanskoj poslovnoj zajednici "Keindaren".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasel Oliver

    4. jun 2024 | 14:17

    Bice vama rast cim jos malo porastu kamatne stope. A posto su banke u Srbiji u stranim rukama do toga ce sigurno doci. A kad do toga dodje mnogi nece moci otplacivati svoje stanove pa ce mnogi stanovi ici na dobosh. A na doboshu ja cu da ih kupim, ja, Rasel Oliver, o yea.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>