• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Mesarović se sastala sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Japana

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanski investitori prepoznali su prednosti poslovanja u Srbiji, postoji obostrani interes za dalje investiranje

  • 0
Srpska delegacija u Japanu Foto: Đorđe Krstić

Ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović boravi u radnoj poseti Japanu. Osim ministarke Mesarović, u državno-privrednoj delegaciji su i ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka nauke Jelena Begović, savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, predsednik PKS-a Marko Čadež, kao i predstavnici brojnih srpskih kompanija.

Delegacije Srbije se danas sastala sa predstavnicima japanskog ministarstva spoljnih poslova (MOFA) u Tokiju, Fukazavom Joićijem, parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova i Išikavom Vataruom, direktorom odeljenja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Cilj posete državno-privredne delegacije Srbije Japanu je bolje upoznavanje japanskih investitora sa privrednim potencijalima koje Srbija, kao jedna od najatraktivnijih lokacija, nudi investitorima, kao i predstavljanje Srbije generalno kao politički i ekonomski stabilne zemlje i pouzdanog partnera.

Obe strane su se složile da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji i da postoji obostrani interes za dalje investiranje renomiranih japanskih kompanija na srpskom tržištu.

- Svesni smo geografske pozicije Srbije i njene blizine tržištu EU, što je od velike važnosti za kompanije koje žele da smanje rizik dugačkih lanaca snabdevanja. Ponosni smo na mladu i obrazovanu radnu snagu školovanu na univerzitetima u Srbiji, pogotovo u oblasti IKT, zbog čega mnoge svetske kompanije žele da svoje poslovanje pokrenu upravo u našoj zemlji - objasnila je Mesarović.

Podsetila je da su japanske kompanije poput "Nideka", "Toje Tajera" i "Jazakija", koje posluju u Srbiji, zadovoljne poslovnim ambijentom i pozitivno ocenjuju isplativost ulaganja i podršku dobijenu od nadležnih institucija u Srbiji – Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Privredne komore Srbije (PKS).

- Prioriteti Ministarstva privrede Srbije su dalje unapređenje konkurentnosti domaće privrede i sveukupnog poslovnog ambijenta, porast domaćih i stranih investicija, sa posebnim akcentom na ozelenjavanje poslovanja. Naš cilj su novi projekti i značajan porast broja japanskih kompanija i investicija u Srbiji - rekla je ministarka Mesarović.

Podsetila je da je Beograd domaćin Svetske izložbe EKSPO 2027 i da je u tom kontekstu jedan od prioriteta dalje poboljšanje imidža i jačanje ugleda Srbije u svetu.

(Telegraf Biznis)

Video: Tomaš Jauković: Kako je raditi i prilagoditi se u različitim zemljama i kulturama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>