• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kompaniji naređeno da plati kaznu od 35 miliona dolara: Krivi za zlostavljanje hiljada životinja

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveća kazna u istoriji za ovu vrstu zločina deo je sporazuma o priznanju krivice

  • 0
Bigl Foto: Shutterstock/Azeal Stock

Kompanija za medicinska istraživanja koja je uzgajala pse pristala je u ponedeljak da plati 35 miliona dolara kao deo sporazuma o priznanju krivice za maltretiranje više od 4.000 biglova koji su morali da budu spašeni iz njenog odgajivačkog objekta 2022. godine u Virdžiniji, saopštili su savezni tužioci. Kazna je, do sada, najveći iznos u slučaju dobrobiti životinja.

Kao deo dogovora, Inotiv, koji kontroliše Envigo RMS LLC i Envigo Global Services, ne sme da uzgaja pse i biće na uslovnoj kazni do pet godina, prema tužiocima i kompaniji.

Envigo RMS LLC izjasnio se krivim u američkom okružnom sudu u Šarlotsvilu u Virdžiniji u ponedeljak za zaveru da se svesno prekrši Zakon o dobrobiti životinja, a Envigo Global Servises izjasnio se krivim za krivično delo zavere da se svesno prekrši Akt o čistoj vodi.

Formalno izricanje presude zakazano je za 7. oktobar.

Savezna vlada je podnela tužbu protiv Enviga u maju 2022. godine, tvrdeći da nije humano zbrinula hiljade biglova u centru za istraživanje. Višednevna pretraga objekta tog meseca otkrila je da je više od 100 pasa i štenaca bilo u "akutnoj nevolji". Drugi su bili dehidrirani, nedovoljno hranjeni, povređeni ili su živeli u veoma lošim uslovima, uključujući jednu zgradu koja nije imala klimatski uređaj, preneo je Njujork Tajms.

Tužioci su rekli da se Envigo takođe nije pravilno pridržavao plana za prečišćavanje otpadnih voda u postrojenju Kamberland, što je dovelo do "masovnih" ilegalnih ispuštanja koja su ušla u lokalni vodotok.

Inotiv će platiti 11 miliona dolara za svaki od dva prekršaja za koje je priznao krivicu. Takođe će platiti oko 1,1 milion dolara organizaciji za zaštitu životinja u Virdžiniji, 1,9 miliona dolara Humanom društvu Sjedinjenih Država i 3,5 miliona dolara Nacionalnoj fondaciji za ribu i divlje životinje, rekli su tužioci. Subjekti kompanije takođe moraju da plate najmanje 7 miliona dolara za poboljšanje svojih objekata.

Kristofer R. Kavano, američki tužilac Zapadnog okruga Virdžinije, rekao je u saopštenju u ponedeljak da je Envigo promovisao poslovnu kulturu koja daje prednost profitu i pogodnostima u odnosu na poštovanje zakona.

- Ovaj bešćutan pristup doveo je do strašnih posledica - nehumanog postupanja prema životinjama i kontaminacije našeg plovnog puta - rekao je on.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, gospodin Kavano je rekao da je Envigo od 2019. do maja 2022. prodao više od 15.000 biglova iz objekta u Kamberlendu, ostvarivši prihod od 16 miliona dolara. Kompanija ima oko 20 lokacija širom Severne Amerike i Evrope, rekao je on.

Inspekcije objekta u Kamberlendu koje datiraju od jula 2021. dokumentovale su dugu istoriju maltretiranja životinja, gde su često živele okružene izmetom i otpadom od hrane a više od 300 pasa je umrlo u ustanovi iz "nepoznatih uzroka" tokom godina, navodi se u sudskim zapisima.

Mnoge životinje koje je Inotiv imao u svom uzgoju trebale su da se koriste za testiranje i istraživanje. Nakon širenja vesti o lošim uslovima u kojima su psi živeli i poziva zakonodavaca, savezni sudija je u julu 2022. godine odobrio plan za oduzimanje pasa.

Više od 4.000 biglova je spašeno iz objekta u Kamberlendu u leto 2022. godine. Tada se desetine volontera i radnika u skloništima za životinje širom zemlje mobilisalo da se brinu o njima i da ih neguju do ozdravljenja pre nego što ih usvoje porodice širom zemlje.

U pokajničkoj izjavi u ponedeljak, Inotiv je rekao da nisu ispunili svoje standarde za dobrobit životinja i životne sredine i da se izvinjavaju javnosti za štetu koju su prouzrokovali svojim ponašanjem.

- Rešavajući ovo pitanje, obnavljamo našu posvećenost održavanju najviših standarda nege životinja, kao i zajednicama i sredinama u kojima poslujemo - saopštila je kompanija.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>