• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Zamenjeno već 50 tabli na motoputu kroz Beograd

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto zelenih, stavljaju se plave table koje označavaju motoput

  • 0
Goran Vesić saobraćajne table Foto: MGSI Predrag Mitić

Na deonici od petlje Dobanovci do petlje Bubanj Potok, donedavno auto-putu, a sada motoputu kroz Beograd, već je zamenjeno 50 manjih i pet većih tabli, izjavio je za Tanjug ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je danas prisustvovao zameni table nedaleko od petlje Aerodrom, gde se uverio da sve teče po planu.

- Juče je počela zamena tabli na bivšem auto-putu, koji je Uredbom vlade postao državni put, odnosno motoput. Umesto zelenih, stavljaju se plave table i do sada smo zamenili već 50 od ukupno 318 manjih tabli, kao i pet od 25 velikih - precizirao je Vesić.

Ceo posao zamene tabli će, podsetio je, trajati 50 dana, nakon čega će ceo put biti obeležen kao motoput.

- Za vozače je najvažnije da znaju da je na motoputu dozvoljena brzina 100 kilometara na sat, a kroz naseljeno mesto, odnosno kroz centar Beograda biće 80 kilometara na sat - napomenuo je ministar.

Naveo je da zaustavna traka ostaje i na motoputu, a da je Ministarstvo spremno da, ukoliko Grad Beograd bude izrazio želju, razmotri mogućnost da zaustavnu traku mogu da koriste i vozila javnog prevoza.

Vesić je zamolio vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

- Na terenu se poštuju saobraćajni znaci, tamo gde su plavi, znači da je već motoput gde je dozvoljena brzina najviše 100 kilometara na sat, gde su zeleni znaci, dozvoljena brzina je 130 kilometara na sat -rekao je Vesić.

Vesić je istakao i da je Ministarstvo danas dobilo dozvolu da postavi znake zabrane međusobnog preticanja kamiona na obilaznici oko Beograda, kao i na ulazima ka Beogradu, kod Bubanj potoka i Šida, kao i na auto-putu "Miloš Veliki" do Uba, te na pojedinim većim mostovima poput Beške.

Tako će se, pre nego što zakonom bude zabranjeno, sprečiti da tamo gde je saobraćaj najfrekventniji, dolazi do međusobnog preticanja kamiona što usporava saobraćaj i dovodi do saobraćajnih nesreća.

- U poslednjih nekoliko godina na putevima je zabeleženo 800 saobraćajnih nesreća izazvanih međusobnim preticanjem kamiona. Na ovaj način ćemo značajno poboljšati bezbednost u saobraćaju - rekao je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Na teritoriji opštine Sopot radi se 18 kilometara puteva: "Podižemo komfor života građana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>