• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikan erlajns nudi povećanje plata za 17 odsto stjuardesama koje prete štrajkom

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Medij navodi da avio-kompanija i Udruženje profesionalnih stjuardesa dosad nisu uspeli da se dogovore o glavnim pitanjima poput plate

  • 1
avioni, avio kompanija, American Airlines Outlook Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor avio-kompanije Amerikan erlajns (American Airlines) ponudio je danas stjuardesama momentalno povećanje plata za 17 odsto nakon što pregovori dve strane nisu doneli sporazum i uvećali izglede za pokretanje štrajka.

Izvršni direktor američke kompanije Robert Isom poručio je danas da je postignut napredak u brojnim ključnim oblastima, ali da još mnogo posla treba da bude urađeno, preneo je Si-En-Bi-SI (CNBC).

Medij navodi da avio-kompanija i Udruženje profesionalnih stjuardesa (Association of Professional Flight Attendants - AFPA) dosad nisu uspeli da se dogovore o glavnim pitanjima poput plate, jer stjuardese nisu dobile povišicu primanja još od perioda od pre pandemije.

„Pored povećanja plata od 17 odsto, stujardesama smo predstavili i novu formulu koja bi povećala njihovo učešće u profitu“, rekao je Isom.

Odbor APFA kasnije danas raspravljaće o predlogu, rekla je predsednica sindikata Džuli Hedrik, koja je istakla da bi fokus avio-kompanije morao da bude na pripremi dugoročnijeg ugovora sa stjuardesama.

Dve strane bi trebalo da se sastanu, zajedno s državnim posrednicima, sledeće nedelje u cilju poslednjeg pokušaja da se postigne dogovor, saopštio je sindikat i poručio stjuardesama da se pripreme za štrajk.

Štrajkovi su izuzetno retki među zaposlenima u avio-kompanijama, a poslednji se dogodio 2010. godine među pilotima kompanije Spirit erlajns, napominje medij.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prince Aviation instalirao Certus sistem u Cessna Citation 525: Kristan Šuser, QCM Design

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>