• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska centralna banka snizila kamatne stope prvi put od 2019. godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guverner Austrijske narodne banke Robert Holcman bio je jedini neistomišljenik odluke Evropske centralne banke

  • 0
Evropska Unija, EU Foto: Shutterstock/rarrarorro

Evropska centralna banka potvrdila je danas na sastanku široko očekivano smanjenje kamatnih stopa, uprkos dugotrajnim inflatornim pritiscima u zoni evra od 20 zemalja. ECB je snizila svoju rekordno visoku kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,75%, pridruživši se centralnim bankama Kanade, Švedske i Švajcarske u započinjanju otklanjanja nekih od najstrmih povećanja kamatnih stopa korišćenih da se ukroti rast inflacije nakon pandemije.

"Na osnovu ažurirane procene izgleda inflacije, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike, sada je prikladno da se ublaži stepen ograničenja monetarne politike nakon devet meseci stabilnog držanja stopa", saopštio je Upravni savet ECB, u saopštenju.

Upravni savet je odlučio da snizi tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće smanjene na 4,25%, 4,50% i 3,75% respektivno, od 12. juna 2024. godine stoji na sajtu Evropske centralne banke.

U ažuriranim makroekonomskim projekcijama koje će investitori pomno analizirati, osoblje ECB-a je podiglo svoju prosečnu godišnju prognozu inflacije za 2024. na 2,5% sa 2,3%, kako je ranije predviđala.

Osoblje je takođe podiglo svoju prognozu za 2025. na 2,2% sa 2%. Projekcija za 2026. ostala je na 1,9% prenosi Cnbc.

Kanada je u sredu postala prva zemlja G7 koja je smanjila kamatne stope u tekućem ciklusu, dok su centralne banke Švedske i Švajcarske već najavile svoje smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Guverner Austrijske narodne banke Robert Holcman bio je jedini neistomišljenik odluke Evropske centralne banke da smanji kamatne stope u junu.

- Odluke zasnovane na podacima treba da budu odluke zasnovane na podacima - rekao je Holzman u izjavi za Fajnenšel tajms. Austrijska centralna banka potvrdila je vest kada ju je kontaktirao CNBC.

Predsednica ECB Kristin Lagard otkrila je tokom konferencije za novinare da jedan član Upravnog saveta nije glasao za smanjenje, ali je odbila da kaže ko.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>