• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sastali se predstavnici Privredne komore Srbije i Privredne komore Republike Srpske: “Ovo je bratski susret”

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sastanak je održan na najvišem nivou u okviru održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu

  • 0
Privredna komora Srbije Foto: Filip Plavčić

Predstavnici Privredne komore Srbije održali su danas sastanak na najvišem nivou sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, u okviru održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu.

Na sastanku je bilo reči o dosadašnjoj privrednoj saradnji i projetkima kao i budućim zajedničkim aktivnostima.

Ispred Privredne komore Srbije obratio se direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Mihailo Vesović koji je poručio da je ovo više od kolegijalnog susreta.

- Ovo je jedan bratski susret i naša želja je da kroz našu saradnju, koja je itekako dobra u ovom trenutku, bude saradnja između dve institucije koje razmenjuju svoja iskustva.Razgovarali smo o tome šta su esencijalna pitanja za opstanak i konkurentnost privreda i u Srbiji i Republici Srpskoj. A to su rad na zelenoj transformaciji, digitalnoj transformaciji, podrška u dualnom obrazovanju i tu su teme gde naše komore imaju sjajnu institucionalnu saradnju - poručio je Vesović.

Naglasio je i da privrednicima, kako u Srbiji a tako i Republici Srpskoj nisu potrebne privredne komore da ih upoznaju, ali su potrebne da im kroz zajedničke aktivnosti otvore veći niz mogućnosti.

- Srbija je centar Zapadnog Balkana i regiona i upravo privrednici Republike Srpske su kod nas dobrodošli, više ćemo ih uključivati u naše međunarodne aktivnosti, pokušaćemo sa njima da nađemo i sinergetski efekat u tome jer Republika Srpska poseduje mnoge sirovine koje su potrebne Srbiji i obrnuto. Pre svega u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, energetici, industriji nameštaja i to su dominatni sektori u našoj međusobnoj saradnji - dodao je Vesović, te se osvrnuo na kompanije u Republici Srpskoj.

-  Želja nam je da podignemo i kompanije u Republici Srpskoj, da pomgonemo da budu konkurentne i da zajedno sa srpskim kompanijama mogu da rade i sa međunarodnim kompanijama, koje sve više investiraju u regionu i da posaljemo poruku da privreda Srpske i Republike Srbije može brže da napreduje ukoliko je ta saradnja dobra i da u okviru Svesrpskog sabora pošaljemo poruku da sjajno sarađujemo i da je to jedna dubinska saradnja u kojoj razmenjujemo znanje i iskustvo - zaključio je direktor Sektora za strateške analize.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić poručio je da je ovo jedan u nizu sastanaka koje su dve komore imale u prethodnom periodu.

- Videli smo u prethodnom periodu da su strateške grane poljoprivreda i energetika i upravo je u ovim oblastima robna razmena između Republike Srpske i Srbije bila najveća. Izvoz električne energije iz Republike Srpske, uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije - naglasio je Ćorić i nastavio:

- Čiinjenica je da privredne komore kao institucije treba i iesu na usluzi privrede i upravo zbog toga znamo da u ovom trenutku privreda mora da bude konkurentna, a konkurenciju podižu kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposelnih u privredi i upavo tu su aktivnosti na kojima je u u prethodnim godinama radila Privredna komora Srpske, a imala je izuzetnu podršku Privredne komore Srbije.

Ćorić je pojasnio da je upravo tako oformljen i Centar za digitalnu tranformaciju, ali i Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike.

- Pre nekoliko godina smo formirali Centar za digitalnu transformaciju, a koristili smo konsultante i trenere iz Privredne komore Srbije, da bi uradili digitalne strategije u nekoliko preduzeća u Republici Srpskoj i krenuli značajnije u ovaj proces. Dugo smo istraživali dualno obrazovanje u Srbji i iskustva odavde smo preneli u Republiku Srpsku, pre svega zakonske i podzakonske akte. Uspeli smo da Privredna komora Republike Srpske dobije određene nadležnsoti i na osnovu toga formirali smo centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike - pojasnio je Ćorić.

Da bi bili na usluzi privredi, takođe su kako navodi predsednik Privredne komore Republike Srpske, dve komore zajedno napravile niz pojedničanih seminara, što u Beogradu a što u Banjuluci, kako bi privrednike upoznali sa onim što očekuje privredu u narednom periodu.

- A to su pre svega prekogranično oporezivanje CO2 i C2, zatim razne druge diirektive koje su uslovljene od strane Evropske unije. Republika Srpska posle Srbije i Hrvatske ima najveću saradnju upravo za semljama EU - pojasnio je Ćorić.

Poručio je da sastanci dveju komora budu još intenzivniji i da se što više nastavi povezivanje granskih udruženja.

- Da vidimo koji su uslovi za investiranje, kako sa jedne tako i sa druge strane. Privredne komore su kuće privrede, želimo tako da bude i da ostane. Ako smo zajedno, mislim da ćemo postići još bolje rezultate - zaključio je predsednik Privredne komore Republike Srpske.

(Telegraf Biznis)

Video: Vozom Beograd - Subotica za sat i deset minuta: Najkasnije 1. decembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>