• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija od 1851. godine zapažen učesnik EXPO izložbi: 176 godina kasnije je domaćin

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istorijat učešća Srbije na izložbi EXPO

  • 0
Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027 Foto: Tanjug/Marko Đoković

Iako se EXPO 2027. godine prvi put organizuje u našoj zemlji, a i na čitavom Zapadnom Balkanu, Srbija ima dugu i uspešnu istoriju učešća na svetskim izložbama.

Istorija učešća Srbije počinje davne 1851. godine na prvoj svetskoj izložbi, organizovanoj u Londonu, kada smo zajedno sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Austrijom, Kanadom i Španijom imali paviljon od 125 kvadratnih metara, koji je mogao da primi 302 izlagača.

Srbija će 176 godina kasnije biti domaćin najvažnije izložbe za ceo region – Specijalizovane izložbe EXPO, sa izložbenim prostorom od 25 ha, koji će za tri meseca trajanja ugostiti više od 3 miliona posetilaca i 120 zemalja učesnica, saopštio je danas EXPO 2027.

Kako se navodi, EXPO izložbe predstavljaju globalno okupljanje nacija posvećeno pronalaženju rešenja za izazove našeg vremena, a ove izložbe posebno su zanimljive jer su se na njima prvi put javnosti predstavila neka od najvećih tehnoloških i naučnih dostignuća svog vremena, kao što su naizmenična struja, telefon, touchscreen tehnologija i mnoga druga, ali i umetnički pravci kao što je Art deko.

Takođe, EXPO izložbe su ostavile svetu trajna arhitektonska nasleđa i neke od najpoznatijih građevina na svetu kao što su Ajfelov toranj u Parizu ili Atomium u Briselu, Okeanarijum i novi sajam u Lisabonu.

Iako su ishodi i nasleđa dosadašnjih EXPO izložbi uglavnom bile infrastrukturne građevine, naučna i tehnološka dostignuća, proteklih godina teme EXPO izložbi se, pored ovog aspekta, veoma pažljivo bave izazovima čovečanstva, odnosno društveno važnim temama, kao što je održivi razvoj, hrana ili energija.

Svetu je danas više nego ikad potreban pozitivan i svež pogled na budućnost, a svetske EXPO izložbe su, po svom konceptu, sjajna mesta za diskusiju i podsticanje da svi, pojedinačno i zajedno, učinimo svet boljim mestom za buduće generacije, navedeno je u saopštenju.

Još jedna izložba, na kojoj je Srbija zapaženo učestvovala, bila je u Parizu 1900. godine, na reci Sena, gde su predstavljeni naši proizvodi (hrana, minerali, tkanine) na specijalno izgrađenom paviljonu, veličine 550 kvadratnih metara, u obliku srpsko-vizantijske crkve.

Budući da je tada bilo nagrađivanja za izložbenost, Srbija je dobila čak 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja.

Srbija je potom imala zapaženo učešće na izložbi u Briselu 1958. godine, zbog koje je izgrađen Atomijum, koji je danas simbol Brisela i Belgije, a kada smo kao Jugoslavija dobili ogromnu pažnju zbog, opet, jedinstvenog paviljona, sagrađenog od kombinacije gvožđa i stakla.

Godine 1967. u Montrealu, 90 zemalja je napravilo svoj paviljon, a paviljon Srbije je spoljašnjim izgledom imao elemente Đerdapa na Dunavu i mosta „Gazela“ u Beogradu.

Od 2000. godine Srbija je učestovala još na tri izložbe - u Šangaju 2010. godine, u Milanu 2015. i u Dubaiju 2021. godine.

Šangaj je po posećenosti oborio sve rekorde, a Srbija je imala impozantan paviljon veličine čak 1000 kvadratnih metara sa fasadom koja je bila inspirisana čuvenim pirotskim ćilimom.

Dok je u Milanu učestvovala sa fokusom na hranu, kao tadašnjom temom, u Dubaiju u postkovid periodu Srbija je svojim impresivnim nastupom privukla pažnju više od milion posetilaca.

Tokom predstavljanja na Expo 2020 Dubai, Srbija je ostvarila više od 10.000 poslovnih kontakata i postala tema svetskih medija zahvaljujući nauci i inovacijama, kao i proslavljenim umetnicima i sportistima koji su bili deo naše postavke.

Tema Specijalizovane izložbe u Beogradu „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ pružaju zemljama učesnicama veliki broj mogućnosti da na najbolji način predstave svoje kulture i nasleđe, ali sigurno je da će Beograd biti uspešan kao domaćin, podjednako kao i učesnik prethodnih izložbi, ističe se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Privredna komora Srbije odabrala "Inženjerku godine"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>