• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena tuži Netfliks zbog popularne serije "Baby Reindeer": Tvrdi da su je lažno optužili za proganjanje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fiona Harvi tvrdi da je njen lik poslužio za inspiraciju Marte, koja progoni škotskog komičara Ričarda Gada

  • 0
fiona harvi, marta Kolaž: Profimedia/MirrorPix/Tim Anderson/Backgrid UK

Žena iz Škotske, koja je navodno inspirisala lik progoniteljke Marte u hit Netfliks drami Maleni irvas (Baby Reindeer), tuži platformu za strimovanje za klevetu, nemar i kršenje privatnosti.

Fiona Harvi tvrdi u tužbi da je Netfliks izneo "brutalne laži" o njoj preko 50 miliona gledalaca širom sveta. U tužbi, koja je podneta Kalifornijskom sudu, potražuje se preko 79 miliona dolara.

Ona tvrdi da je u popularnoj seriji lažno prikazana kao osuđeni kriminalac, koji je proveo vreme u zatvoru zbog uhođenja.

Netfliks je obećao da će "snažno braniti ovu stvar". Navode da će ostati uz pravo kreatora i zvezde emisije, škotskog komičara Ričarda Gada, da "ispriča svoju priču".

Gospodin Gadd je napisao seriju o svom navodnom iskustvu u kom ga je uhodila žena koju je upoznao u pabu u kom je radio. Ranije je apelovao na fanove da se uzdrže od pokušaja da identifikuju Martu, lik kog je prvog opisao u rutini stand-up komedije.

Prva epizoda hit mini-serije tvrdi da je "ovo istinita priča".

Završne špice emisije kažu da je program „zasnovan na stvarnim događajima: međutim, određeni likovi, imena, incidenti, lokacije i dijalozi su izmišljeni u dramske svrhe“.

U seriji se ne koriste prava imena gospodina Gada niti gospođe Harvi, a ni Netfliks ni gospodin Gad nisu potvrdili da je Marta zasnovana na gospođi Harvi.

Dok je prošlog meseca svedočio pred Komitetom za kulturu i medije i sport u parlamentu, izvršni direktor Netfliksa Bendžamin King rekao je da je emisija "očigledno istinita priča o užasnom zlostavljanju koje je pisac i protagonista Ričard Gad pretrpeo od strane osuđenog progonitelja".

Ričard Rot, advokat sa sedištem u Njujorku koji zastupa gospođu Harvi, rekao je za Bi-Bi-Si da "nema sumnje" da je identitet gospođe Harvi korišćen za zaveru bebe irvasa".

Rekao je da ima "neosporne dokumentarne dokaze" koji dokazuju da njegov klijent nikada nije osuđen za zločin.

Tužba uključuje fotografiju provere prošlosti i potvrdu u kojoj se tvrdi da gospođa Harvi nema krivične osude u svom dosijeu. Gospođa Harvi, koja živi u Velikoj Britaniji, kaže da je od kada je serija objavljena u aprilu dobila brojne pretnje smrću.

U skoro jednosatnom intervjuu sa Pirsom Morganom prošlog meseca, gospođa Harvi je potvrdila da je poznavala gospodina Gada dok je radio u pabu u Londonu.

Ali ona je negirala da se ponašala kao Marta, koja liku gospodina Gada šalje 41.000 e-poruka i ostavlja 350 sati poruka govorne pošte u emisiji.

"Ništa od toga nije istina. Mislim da mu ništa nisam poslala", rekla je ona.

"Ne, mislim da je možda bilo nekoliko razmenjenih mejlova, ali to je bilo to. Samo šaljivi mejlovi."

U tužbi se, međutim, kaže da se neki stvarni komentari koje je dala gospodinu Gadu, kao što je tvit koji mu je poslala 2014, koriste u dijalogu emisije.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>