• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 1. jula Rumunija podiže minimalac na 744 evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bruto minimalne mesečne zarade u zemljama članicama EU kretale su se od 477 evra u Bugarskoj do 2.571 evra u Luksemburgu

  • 0
Novac evri bankomat Foto: Shutterstock

Rumunija od 1. jula podiže bruto minimalnu mesečnu zaradu na 3.700 leja (743.5 evra) sa trenutnih 3.300 leja. Ovu informaciju potvrdio je u četvrtak portparol vlade Mihaj Konstantin.

Vlada je takođe povećala nadoknadu oslobođenu poreza i socijalnih doprinosa za radnike sa punim radnim vremenom, koji zarađuju minimalnu zaradu, sa 200 na 300 leja.

U januaru ove godine, bruto minimalne mesečne zarade u zemljama članicama EU kretale su se od 477 evra u Bugarskoj do 2.571 evra u Luksemburgu, prema podacima Evrostata. Danska, Italija, Austrija, Finska i Švedska nemaju nacionalne minimalne plate.

Većina država članica imale su minimalne bruto mesečne zarade manje od ili jednake 1.000 evra, a samo sedam ih je premašilo ovaj prag piše SeeNews.

Most member states had minimum gross monthly wages less than or equal to 1,000 euro, with only seven exceeding this threshold. Denmark, Italy, Austria, Finland and Sweden have no national minimum wages.

Oko 760.000 zaposlenih zarađuje minimalnu platu u Rumuniji, ali povećanje će imati koristi za više od 1,8 miliona ljudi koji zarađuju između 3.300 leja i 3.700 leja.

Odluka Rumunije da poveća minimalnu platu dolazi usred napora da se obuzda fiskalni deficit. Konsolidovani budžet zemlje bio je u deficitu koji je ekvivalentan 3,24% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca 2024. godine, što je povećanje sa 1,7% budžetskog jaza zabeleženog u istom periodu 2023. godine, navodi ministarstvo finansija u izveštaju objavljenom u aprilu.

Budžetski plan Rumunije za 2024. predviđa budžetski jaz od 5% BDP-a na kraju godine. Međutim, u februaru je Međunarodni monetarni fond (MMF) projektovao fiskalni deficit koji premašuje 6% BDP-a za Rumuniju u narednih nekoliko godina, pozivajući zemlju da pojača svoje napore za fiskalnu konsolidaciju.

U martu su zvaničnici Evropske komisije koji su bili u poseti Bukureštu rekli da su „veoma zabrinuti“ zbog fiskalnog položaja Rumunije i da očekuju dalje povećanje budžetskog jaza u zemlji.

(Telegraf Biznis)

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>