• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tojota izgubila više od 14,5 mlrd € tržišne vrednosti nakon skandala sa testiranjem: "Iskreno se izvinjavamo"

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik japanske kompanije Tojota motor Akio Tojoda se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila

  • 0
Tojota, Toyota, točak, guma Foto: Toyota

Akcije japanskog proizvođača automobila Tojota motor pale su prošle nedelje za više od 5,4 odsto nakon što je ministarstvo saobraćaja Japana otkrilo da je firma koristila lažne podatke prilikom testiranja određenih modela automobila.

Tržišna vrednost japanske kompanije je za samo nedelju dana pala za 2,45 biliona japanskih jena, odnosno za više od 14,5 milijardi evra, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kako se navodi, predsednik japanske kompanije Tojota motor Akio Tojoda se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila.

- Iskreno se izvinjavamo - rekao je Tojoda novinarima, duboko se naklonivši na nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu na konferencijama za novinare na kojima se kompanije izvinjavaju zbog lošeg ponašanja.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i erbegova korišćeni neadekvatni ili zastareli podaci.

Tojota motor je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila, Korola Filder (Corolla Fielder), Korola Akio (Corolla Akio) i Jaris Kros (Yaris Cross).

Kompanija je 8. maja objavila da je njen profit u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta udvostručen na rekordnih 4,94 biliona japanskih jena, odnosno na oko 29,6 milijardi evra.

Prihod Tojote je u istom periodu takođe oborio rekord, pošto je porastao za 21,4 odsto međugodišnje, na 270,4 milijarde evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>