• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

San Francisko otvara prvu "slobodnu pijacu hrane": Kupci odlaze bez plaćanja, ali ulaz nije omogućen svima

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ovo je dodatni izvor hrane", rekao je Moris za The Center Skuare

  • 0
Mladi paru u supermarketu Foto: Shutterstock

San Francisko je otvorio svoju prvu "pijacu" besplatne hrane od 5,5 miliona dolara, gde odobreni stanovnici mogu da pokažu karticu kvalifikacije za beneficije, stave šta žele u svoja kolica i odu bez plaćanja. Objekat Baiviev-Hunters Point ima za cilj da bude alternativa ostave za hranu koja replicira iskustvo supermarketa u oblasti u kojoj je došlo mnogo prodavnica, ali je malo njih ostalo zbog visokog kriminala.

Tržište Distrikta 10 od 4000 kvadratnih stopa je prva "pijaca" koja funkcioniše na ovakav način u San Francisku, i koju finansira Agencija za ljudske usluge San Franciska. Pojedinci koji ispunjavaju uslove dobijaju karticu za beneficije koja omogućava korišćenje objekta jednom mesečno. Podobnost je ograničena na pojedince koji žive u okviru jednog od tri poštanska broja, verifikovani su klijenti socijalnih usluga, imaju zavisne osobe mlađe od 25 godina ili kvalifikovanu bolest u vezi sa hranom i budu upućeni od strane jedne od jedanaest društvenih organizacija u mreži preporuka tržišta.

Geoffrea Morris, koji je predvodio zakonodavstvo o tržištu hrane u San Francisku 2021. dok je radio za okružnog nadzornika i viši je konsultant za Distrikt 10 Market, objašnjava da je program namijenjen da dopuni bonove za hranu koji ističu krajem mjeseca, posebno zbog rasta troškova hrane od inflacije.

- Ovo je dodatni izvor hrane. Bonovi za hranu treba da budu primarni izvor. Ovo je dodatni izvor posebno blizu kraja meseca kada se porodice suočavaju sa inflacijom - rekao je Moris za The Center Skuare.

Objekat je dizajniran da usko replicira iskustvo supermarketa, sa artiklima pojedinaca koji se mere i skeniraju prilikom "odjave" da bi se pratile zalihe i upravljalo lancima snabdevanja. Tržište okruga 10, koje radi na osnovu granta od 5,5 miliona dolara iz San Franciska, koristi sredstva poreskih obveznika za kupovinu visokokvalitetnih svežih proizvoda sa ranča Rodriguez Brothers u Votsonvilu i uglavnom se oslanja na donacije drugih prodavnica prehrambenih proizvoda za svoje artikle i toaletne potrepštine stabilne. .

- Da vam nismo rekli da je besplatno, pomislili biste da ćete morati da platite - rekao je Moris.

Moris je takođe detaljno opisao kako proces rada Distrikta 10 Market treba da obezbedi korišćenje sveobuhvatnih usluga.

- Ako imate problem u vezi sa hranom, grad je postavio upravo "pijacu", kako bi poboljšao vaš život i život vaše dece - rekao je Moris.

Distrikt 10 je jedna od najsiromašnijih zajednica u San Francisku i dom je nekih od najvećih gradskih javnih stambenih projekata. Kao rezultat visokog kriminala, prodavnice prehrambenih proizvoda su imale poteškoće da ostanu u preduzećima u ovoj oblasti, uprkos velikoj populaciji.

- Imali smo dosta lanaca koji su ulazili i izlazili iz zajednice - priseća se Moris, prenosi Nypost.

Zajednica Baiviev-Hunters Point ima 40.495 stanovnika, dom je imenovane "pustinje hrane" Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država sa niskom dostupnošću sveže hrane i visokom stopom imovinskog kriminala u toj oblasti. U prvih šest meseci 2019. godine na tom području prijavljeno je 143 razbojništva, 129 napada, 195 provala, 308 krađa motornih vozila, 889 krađa. Ti brojevi su u velikoj meri opali u prvih šest meseci 2024. godine, u kojima je prijavljeno 78 pljački, 120 napada, 174 provale, 353 krađe motornih vozila, 431 krađa, ali poslovne organizacije kažu da je očigledno smanjenje kriminala prijavljeno u San Francisku i većem delu Kalifornije su od manjeg prijavljivanja zločina, a ne manjeg stvarnog zločina.

- Znamo da ima nedovoljno prijavljivanja. Od donošenja Prop 47, broj krivičnih dela ubistava, silovanja i razbojništva je povećan za više od 20 odsto. Isto važi i za krađu motornih vozila koja je porasla za 19,8% u odnosu na usvajanje Propozicije 47 - rekao je Met Ros, direktor komunikacija za Kaliforniju protiv krađe u maloprodaji i stambenim zgradama, na The Center Skuareu.

- Jedini značajan pad ostvarilo je smanjenje provala, i to na 30 odsto. Dakle, ili Kalifornija radi neverovatan posao u zaustavljanju provala kada je svaki drugi kriminal u porastu, ili ima nedovoljno prijavljivanja - istakao je on.

Ukoliko objekat Baiviev-Hunters Point ispuni ciljeve grada, grad planira da uvede više objekata u drugim okruzima sa niskim prihodima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>