• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Singapur Erlajns nudi kompenzaciju povređenim putnicima: Početna cifra je 10 hiljada dolara

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

11 putnika i dalje prima medicinsku negu u bolnicama u Singapuru

  • 0
Incident na letu za Singapur, jedan putnik preminuo usled turbulencija Foto: Tanjug/AP

Singapur Erlajns (Singapore Airlines) poslao je ponude za kompenzaciju putnicima na prošlomesečnom letu iz Londona za Singapur koji je upao u teške turbulencije, uzrokujući desetine povreda i smrt, saopštila je danas avio-kompanija.

Putnicima sa lakšim povredama ponuđeno je 10.000 dolara, dok oni sa ozbiljnim povredama mogu da razgovaraju o ponudama koje će zadovoljitio njihove specifične potrebe, dodaje se.

- Putnicima za koje je medicinski procenjeno da su zadobili ozbiljne povrede, te zahtevaju dugotrajnu medicinsku negu i koji traže finansijsku pomoć, nudi se avansna uplata od 25.000 dolara za rešavanje njihovih neposrednih potreba, što će biti deo svakog konačnog poravnanja - saopštila je avio-kompanija.

Tri nedelje nakon leta 20. maja, 11 putnika još uvek dobija medicinsku negu u bolnicama u Bangkoku. 73-godišnji putnik je umro od srčanog udara, a na desetine je povređeno nakon što je let SK321 naišao na ono što je avio-kompanija opisala kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je leteo iznad Mjanmara, posle čega se preusmerio na Bangkok.

Putnici su rekli da su posada i oni koji nisu bili vezani udarili u plafon kabine, polomivši ga na mestima. Bolnica u Bangkoku koja leči putnike saopštila je da povređeni imaju povrede kičmene moždine, mozga i lobanje.

Singapur Erlajns saopštio je da će putnicima refundirati avionske karte i nadoknaditi im kašnjenje u skladu sa propisima Evropske unije ili Velike Britanije koji pokrivaju njihove karte.

Međunarodni sporazum, Montrealska konvencija, čini avio-kompanije odgovornim za fizičke povrede u nesrećama na međunarodnim letovima, koje mogu uključivati turbulencije, bez obzira da li su bile nemarne, prenosi Rojters.

Ako putnici podnesu tužbu, avio-kompanija ne može da ospori štetu do oko 175.000 dolara, ali ako se traži veća šteta, Singapur Erlajns može da pokuša da ograniči odgovornost dokazujući da je preduzeo sve neophodne mere da izbegne turbulencije, kažu advokati.

Akcije Singapur Erlajns pale su u utorak za 0,4 odsto ali su se malo promenile od incidenta 20. maja.

(Telegraf Biznis)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>