• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Država ima pravo preče kupovine": Vesić nakon prodaje Stare šećerane uveren da će ga iskoristiti

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istakao je da država ima pravo da u roku od mesec dana prihvati tu cenu i po toj ceni otkupi Staru šećeranu

  • 0
Goran Vesić, Jubilarni voz Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je, nakon što je na javnom nadmetanju Stara šećerana na Čukarici prodata za 690 miliona dinara - da je očigledno da je stečajni upravnik žurio sa prodajom tog kompleksa za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, uveren je, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan.

- Kao što smo svi očekivali, danas je prodata Stara šećerana. Više puta sam prethodnih dana upozoravao da je očigledno bila namera da se Stara šećerana proda za male pare i da se znalo kome će biti prodata. Nažalost, država ne može da utiče na rad stečajnih upravnika. Ono što može da učini država je da iskoristi pravo preče kupovine što se nadam da ćemo da učinimo - rekao je Vesić.

Podsetio je da je Stara šećerana zaštićeno kulturno dobro i da je na tom prostoru nemoguće bilo šta graditi.

- Kompanija koja je kupila Staru šećeranu ne može da očekuje da se bilo kada promeni bilo kakav urbanistički plan. Uslovi mogu da budu samo stroži, jer Šećerana mora da bude obnovljena i zaštićena. Oni Šećeranu nisu kupili da bi ulagali u kulturu - jasan je ministar Vesić.

Istakao je da država ima pravo da u roku od mesec dana prihvati tu cenu i po toj ceni otkupi Staru šećeranu, izrazivši nadu i uverenje da će država tu mogućnost i iskoristiti, kako bi kompleks pripao državi.

- Onda će država tražiti partnera koji bi zajedno sa nama uložio u revitalizaciju Stare šećerane, koja bi postala mesto za kulturu, pozorišta, galerije, prostor na ponos Beograda, kao novo mesto po kojem se Beograd prepoznaje - rekao je Vesić.

Naveo je da sve evropske metropole imaju bivše industrijske komplekse koji su pretvoreni u mesta za kulturu.

Ovde je reč o 11 hektara, u centru grada, gde će biti metro stanica, tako da Šećerana zaslužuje da bude obnovljena, dodao je ministar.

- Nije moralo da se radi na ovaj način. Očigledno je stečajni upravnik žurio da po svaku cenu zaradi svoju proviziju i proda Staru šećeranu, ali, hvala bogu, zakon daje državi mogućnost da je kupi i siguran sam da će država tu mogućnost i iskoristiti - zaključio je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Sastali se predstavnici PKS i Privredne komore Republike Srpske: "Ovo je bratski susret"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>