• 18

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević: Sve u vezi sa projektom EXPO 2027 transparentno, šansa koja se ne propušta

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke "a ne od onih koji su politikanti".

  • 18
Miloš Vučević RTS Printskrin: RTS

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je svaka pojedinost koja se tiče projekta EXPO 2027. transparenta i da je taj projekat šansa koju Srbija ne sme da propusti, kao i da o svemu mora da se priča pred građanima Srbije, u parlamentu.

Vučević je, odgovarajući za RTS na kritike da se brojne odluke u vezi sa tim projektom donose po hitnom postupku, istakao da u tome nema ničeg nezakonitog, već da se radi samo o tome da se stvari koje su transparentne završe brže.

Dodao je da je zabrinut kada čuje od kritičara projekta da je altertnativa za EXPO 2027. njegovo ukidanje.

Miloš Vučević RTS Printskrin: RTS

"A onda čujemo da bi oni radili nešto transparentnije. Sve je vidljivo i transparento, pa i kroz budžet. To je šansa koju ne smemo da propustimo, a ne da se sakrivamo iza adminitrativno birokratskih procedura", naglasio je Vučević.

Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

"Potreban nam je mir i politička mudrost i stabilnost, da verujemo u Srbiju, da se ne potcenjujemo i da ne slušamo o sebi da smo najgori", naglasio je Vučević.

Dodao je da treba da učimo decu da ostanu u Srbiji, a ne da idu u inostranstvo jer će, kako je rekao, u narednim godinama Srbija biti mnogo bolje mesto za život.

Vučević je naveo da je litijum ozbiljna prednost Srbije i da država treba da nađe najbolje rešenje da iskoristi svoje rude.

Miloš Vučević RTS Printskrin: RTS

"Pogubno je da želimo da kaznimo sami sebe i da ne iskoristimo ono što imamo. Neophodno je naći najbolji odnos između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke "a ne od onih koji su politikanti".

"Ako sruka kaže ne - onda je ne. Ali struka mora da bude svesna svoje odgovornosti", dodao je on.

Kako kaže, veruje da je moguće da Srbija koristi svoje resurse i da zaštiti životnu sredinu, navodeći da u litijumu vidi šansu Srbije da ojača poziciju, jer je litijum ruda koja je prekopotrebna čovečanstvu.

"Nema kockanja sa ekologijom", istakao je premijer Srbije i dodao da odluka o kopanju litijuma neće biti doneta bez jasnih koraka o zaštiti životne sredine.

Govoreći o stambenom pitanju, Vučević je rekao da će ova vlada tokom njegovog mandata izaći sa paketom stambene podrške za određene kategorije stanovništva, ali da će između tržišta i takog načina stambenog zburinjavnaja morati da postoji balans.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Značajna ulaganja za bolji kvalitet života: Vujović i Vučević obišli kapitalni projekat u Nišu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duki

    12. jun 2024 | 06:53

    treba iskoristiti sva prirodna bogatstva koja srbija ima i koja su dostupna a ovi sto bi da zabrane da se gaje i krave suvisno j pricat ovi zeleni moralibi malo na ozbilno psihijatrijsko posmatranje

  • Nebojša

    11. jun 2024 | 23:51

    EXPO je naziv čitavog niza infrastrukturnih projekata u Srbiji koji će da se izgrade, a koji su inače veoma važni za poboljšanje životnog standarda naših građana.

  • Jagoda

    12. jun 2024 | 07:53

    EXPO 2027 je ekonomska razvojna šansa za Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>