• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan sporazum između Instituta za veštačku inteligenciju i fakulteta Univerziteta u Nišu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Strah od veštačke inteligencije je ono što nas najviše zaustavlja da je aktivno primenjujemo", rekao je Nikola Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta

  • 0
Forum Fond

Osmi po redu Forum naprednih tehnologija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu je u toku, a pored brojnih panoa, govora i prezentacija, događaj je obeležilo i potpisivanje sporazuma između Instituta za veštačku inteligenciju i tri fakulteta Univerziteta u Nišu: Elektronskog, Mašinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Među prvima, medijima se obratio dekan Elektronskog fakulteta dr. Dragan Mačnić koji je istakao šta ova saradnja zapravo predstavlja.

- Praktično znači realizaciju projekta u oblasti nauke, drago mi je što smo mi kao fakultet prepoznati kao značajan faktor u ovoj oblasti. Otvorili smo model za veštačku inteligenciju i veliko je interesovanje - rekao je Mančić.

Potom, dekan Mašinskog fakulteta, dr. Goran Janevski je takođe rekao da je ova saradnja veoma značajna, koliko za fakutet, toliko i za zajednicu.

- Institut je prepoznao mašinski fakultet koji već ima rezultate iz ove oblasti, i za nas ovo znači samo proširenje. Sve je brzo razvija, što i nas malo iznenađuje - istakao je Janevnski.

Nikola Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta kaže da svakodnevno koristi veštačku inteligenciju, i da će se njen uticaj tek osetiti.

- Prirodno-matematički fakultet u Nišu je bio pionir u korišćenju veštačke inteligencije. Imamo divne osnovne studije, koji su dobra kvalifikacija za sve što sledi. Ja danas ne mogu da pošaljem tekst, a najpre ne proverim da li možda postoji bolja opcija za naslov putem veštačke inteligencije, a zamislite kada su značajnije stvari u pitanju, kakav uticaj može da ima - objasnio je Radulović.

On je potom istakao koje su prednosti, a koje mane veštačke inteligencije:

- Za sada je strah od veštačke inteligencije ono što nas najviše zaustavlja da je aktivno primenjujemo, ali to je model koji uči i kako ga mi primenjujemo tako se i on razvija.  Želimo da Niš i Prirodno-matematički fakultet bude centar razvijanja veštačke inteligencije.

U okviru panela "Masterclass - Budućnost VI: Vaša prilika u IVI", obratio se v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, sa centrom u Novom Sadu, Dubravko Ćulibrk.

-Ono što smo mi želeli da uradimo jeste da napravimo sredinu svetskog nivoa gde je moguće raditi sa veštačkom inteligencijom. Naša vizija je da napravimo centar korišćenja i istraživanja veštačke inteligencije, i da Srbija iskoči kao hab koji je veoma značajan za Al, i mislim da već idemo ka tome. Mi već imamo kancelariju i Beogradu i Novom Sadu, i nadam se da će se sve lepo razviti i u Nišu - istakao je on, pa dodao:

- Srbija trenutno investira oko 100 miliona evra u razvoj veštačke inteligencije.

O ovoj saradnji juče je za Telegraf Biznis pričala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

(Telegraf Biznis)

Video: Lidija Tomić je "Inženjerka godine", a ovo je priča o njenom uspehu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>