• 5

Vreme čitanja: oko 5 min.

Objavljeni preliminarni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar"

V. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Cilj je da javnost da ima uvid u istraživanja koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka

  • 5
Projekat Jadar Foto: Promo

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat "Jadar" može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU.

Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

Nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta.

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Nacrti danas objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada. Rad na studijama počeo je prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke. Nacrti studija su sveobuhvatni i zasnovani su na obimnim podacima koji omogućavaju precizne zaključke o potencijalnim uticajima na životnu sredinu i odgovarajućim merama zaštite. Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

- Radne nacrte studija objavljujemo kako bismo podstakli javni dijalog o Projektu "Jadar" zasnovan na činjenicama naspram politizovane debate koja se bazira na dezinformacijama i lažnim vestima. Ove studije pružaju priliku lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim stranama da se sami uvere u sve što je do sada urađeno - kaže Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Marijanti Babić Projekat Jadar Marijanti Babić, Foto: Aleksandar Anđić

- Radni nacrti sve tri studije su međuzavisni i povezani. Treba ih posmatrati i ocenjivati kao sastavne delove šire celine, a ne kao samostalne, nezavisne dokumente. Ovi dokumenti zajedno identifikuju moguće uticaje na životnu sredinu i predlažu odgovarajuće mere zaštite - ističe Babić.

- Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji - kaže profesor doktor Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i rukovodilac dve studije.

Prof. Aleksandar Jovović Projekat Jadar Aleksandar Jovović, Foto: Aleksandar Anđić

Profesor Jovović navodi da "kroz brojne modele, proračune i analize ove studije detaljno analiziraju početno stanje životne sredine i procenjuju tehnička rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Na osnovu toga, u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena su odgovarajuća rešenja za ublažavanje uticaja, čime je pokazano da se projekat može odgovorno i bezbedno realizovati. Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta."

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar" sastoje se od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada. Zajedno ove studije pružaju objektivnu i nezavisnu analizu potencijalnih uticaja na životnu sredinu, kao i načine na koje će ti rizici biti ublaženi. Studije su sačinjene tako da prvo utvrđuju početno stanje, zatim identifikuju rizike koji mogu izazvati potencijalne štetne posledice po vazduh, zemljište, vodu, biodiverzitet, potencijalne rizike upravljanja otpadom, kulturno nasleđe i život zajednice, a zatim detaljno opisuju korake koje će kompanija preduzeti da spreči i upravlja tim rizicima i nadoknadi posledice kada je to potrebno.

Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije. Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka.

- Projekat eksploatacije Jadra u Rio Tintu poktiven je sa tri studije koj esu inače sastavni deo projektne dokumentacije, i kao takve zakon investitora praktično nalaže da to mora da uradi. Ja konretno sam radio na proceni uticaja na životnu sredinu kod podzemne eksploatacije. Prema svim raspoloživim podacima, a njih je preko 23 hiljade kada govorimo o analizama, više od sto učesnika na toj studiji pokazali su da podzemna eksploatacija Jadra u tom delu Srbije je apsolutno bezbedna, sigurna, kako sa stanovišta ljudi tako i sa stanovišta životne sredine - istakao je profesor dr Aleksandar Cvjetić, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.

Protiv projekta "Jadar" vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje.

Materijale sa objašnjenjima radnih nacrta studija i odgovore na najčešća pitanja potražite ovde.

O Projektu "Jadar"

Ležište "Jadar" je prvoklasni resurs sa potencijalom da postavi temelj razvoja novog lanca proizvodnje električnih vozila u Srbiji. U punom kapacitetu, u okviru „Jadar“ projekta bi se godišnje proizvodilo oko 58.000 tona litijum karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum sulfata. Projekat bi mogao da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje. Vlada Srbije je u januaru 2022. godine stavila van snage dozvole za predloženi rudarski projekat podzemne eksploatacije litijum-borata.

Projekat Jadar Foto: Rio Tinto

O Rio Tinto Grupaciji

Rio Tinto Grupacija posluje u 35 zemalja u kojima 57.000 zaposlenih radi na pronalaženju boljih načina obezbeđivanja materijala koji su svetu potrebni. Naš portfolio uključuje gvožđe, bakar, aluminijum i niz drugih minerala i materijala neophodnih za razvoj i napredak ljudi, zajednica i država, kao i za smanjenje emisija ugljen-dioksida na neto nultu vrednost. Neprestano smo u potrazi za novim projektima koji podržavaju energetsku tranziciju i trenutno istražujemo 8 sirovina u 18 zemalja. Više od 150 godina iskustva u rudarstvu i preradi, usmerava naše poslovanje. Danas se naša kompanija oslanja na tehnologije kao što su automatizacija i veštačka inteligencija koje nam pomažu da poslujemo bezbednije i efikasnije, kao i da smanjimo naš ekološki otisak.

O kompaniji Rio Sava Exploration d.o.o.

Grupacija Rio Tinto je osnovala 2001. godine u Srbiji kompaniju Rio Sava Exploration d.o.o, ćerku firmu registrovanu za sprovođenje aktivnosti geoloških istraživanja. U decembru 2004. godine nov mineral, bogat litijumom i borom pronađen je u dolini reke Jadar u blizini Loznice, u Zapadnoj Srbiji. Za otkriće ovog jedinstvenog minerala zaslužan je tim domaćih i stranih geologa, što je 2006. godine dovelo do registracije potpuno novog minerala nazvanog jadarit, koji je ime dobio po dolini reke u kojoj je pronađen. Srbija je za sada jedino mesto na svetu gde je jadarit pronađen. Više informacija o Projektu "Jadar" možete naći ovde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>