• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krkobabić: U novi dom sa novim idejama, dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima širom Srbije

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novinarka Marija Nikolić iz rodne Niške Banje seli se u selo kod Gadžinog Hana gde planira da se bavi etno turizmom

  • 0
Krkobabić U novi dom sa novim Idejama Foto: Milan Ilić / Milan Obradović

- Visoko obrazovanje, ali i sjajne nove ideje vezane za ono čime će se baviti obeležile su današnje potpisivanje ugovora-  izjavio je ministar Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija dodeljeno još 155 kuća sa okućnicom u selima širom Srbije.

- Ovoga puta useljavamo kuće u selima 49 lokalnih samouprava, prednjači Sombor na severu, a na jugu Vladičin Han, Surdulica, Merošina. Prosek godina ljudi koji konkurišu je ponovo nešto ispod 30 i jedna trećina njih ide iz sela u grad. Broj zahteva raste, interesovanje je sve veće i ističem ponovo stav države Srbije, iza koga stoji predsednik Republike Aleksandar Vučić – koliko god bude interesovanje, sredstva će se izdvajati - poručio je Krkobabić.

Današnjim potpisima krov nad glavom dobija još 226 odraslih i više od 90 mališana. Svi su priželjkivali sopstveni dom,a mnogi od njih imaju sjajne poslovne ideje.

- Pronašli smo prelepu kuću u zrenjaninskom selu Aradac, koja je izgrađena u etno stilu i čim smo je videli, znali smo da je to mesto gde ćemo podizati porodicu - kaže Jelena Radan, koja sa suprugom Nemanjom u septembru očekuje prvu bebu.

- Imamo i oko 14 ari placa i jedva čekam da uredim dvorište sadnicama cveća i voća, ali planiramo i da se bavimo poljoprivredom. Suprug je električar i ima posao, ja sam završila Fakultet tehničkih nauka, ali smo nakon zajedničkog života u Novom Sadu shvatili da želimo da živimo u selu - dodaje.

Novinarka Marija Nikolić iz rodne Niške Banje seli se u selo kod Gadžinog Hana gde planira da se bavi etno turizmom.

- Inače imam onlajn magazin i nisam vezana za mesto, pa se iskreno radujem da gradski život zamenim seoskim. Imam mnogo ideja, možda i da nastavim porodični biznis gajenja lekovitog bilja i pokretanja svoje kozmetičke linije. Ova podrška mnogo znači, daje vetar u leđa mladima koji imaju i volju i spremni su da vredno rade za sopstvenu budućnost - poručila je Marija.

Među porodicama koje odlaze u naselja širom Srbije, od Sombora do Vladičinog Hana, Kosijerića i Pirota, ima ih i sa petoro, šestoro pa i osmoro dece.

U selu Kruščić, u Opštini Kula, obezbeđen je dom za devetočlanu, a u selima Kikinde i Zrenjanina skućiće se dve sedmočlane porodice.

Sa današnjih 155 oživelih napuštenih kuća u selima Srbije, ukupna cifra veoma je blizu trihiljaditoj.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>