• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom

  • 0
Potpisivanje sporazuma sa MEDEF Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas u Palati Srbija, Ugovor sa predstavnicima francuskog Trezora zahvaljujući kome će biti unapređeno upravljanje elektrodistributivnom mrežom u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta uz učešće Elektrodistribucija Srbije.

Dodaje se da je Mali tom prilikom potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i konzorcijuma koji čine Suez International SAS i Vinci Construction Grands Projects, u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

U saopštenju Ministarstva finansija se podseća da je prethodno danas u Palati Srbija održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Potpisivanje ugovora sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijuma Suez-Vinci Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Ističe se da je prvi potpredsednik Vlade naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su nam i na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

- Zadovoljni smo saradnjom sa francuskim kompanijama, ali važno je i da idemo dalje i nađemo neke nove projekte. Treba da idemo u korak sa novim tehnologijama i drago mi je što čujem da su mnoge francuske kompanije zainteresovane za ulaganja u toj oblasti - naveo je Mali.

On je francuskoj delegaciji predstavio i makroekonomske rezultate Srbije ukazavši da su, iako smo, kao i ceo svet, suočeni sa brojnim izazovima, naše javne finansije stabilne i da Srbija ekonomski veoma dobro stoji.

- U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,7 odsto BDP - rekao je Mali i naglasio da je u prvom kvartalu ove godine Srbija vodeća ekonomija u Evropi po stopi privrednog rasta.

Ministar finansija Srbije je istakao i da je u prošloj godini naš BDP u apsolutnom iznosu bio 69,5 milijardi evra, da nam je javni dug na kraju maja bio na nivou od 47,6 odsto, te da na računu imamo 4,5 milijarde evra.

Naglasio je i da se nastavlja sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija.

- Konstantno radimo na unapređenju privrednog ambijenta, kako bi poslovanje u našoj zemlji bilo još lakše i jednostavnije, zato ne čudi da i ove godine nastavljamo sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile 4,5 milijarde evra - rekao je Mali i istakao da je Srbija privlačnija stranim investitorima više nego ostale zemlje u regionu.

Da Srbija raste i razvija se, kako je naveo, pokazuju i podaci o stopi zaposlenosti koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 50,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu.

Mali je podsetio i da je Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

- Veliko interesovanje investitora najbolji je pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste - rekao je Mali.

On se posebno osvrnuo i na Međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 u Beogradu, istakavši da je reč o najvažnijoj razvojnoj šansi koju Srbija neće ispustiti.

- Beograd je pobedio u velikoj konkurenciji u kojoj su bili Južna Amerika, Tajland, SAD. To je ogromna šansa za nas, za dalji rast i razvoj - rekao je Mali.

On je podsetio i da je Ekspo samo deo programa "Skok u budućnost" Srbija 2027. koji je ukupno vredan 17,8 milijardi evra, i u okviru koga će biti realizovano 323 projekata širom zemlje.

- U potpunosti sam uveren u našu snagu i u rezultate koje postižemo, da ćemo uspeti da prevaziđemo sve izazove i da ćemo nastaviti da poboljšavamo kvalitet života naših građana -zaključio je Mali.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Uručeni ključevi stanova dobitnicima poslednjeg izvlačenja igre "Uzmi račun i pobedi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>