• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Završena osma sednica skupštine Privredne komore Srbije: Koji su izazovi i šanse po privredu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsdenik PKS govorio je o izazovima i šansama uoči početka sednice

  • 0
Privredna komora Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osma sednica Skupštine Privredne komore Srbije održana je danas uporedo sa sedamnaestom sednicom Upravnog odbora Privredne komore Srbije.

Pre početka Skupštine, obratio se predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je istakao koji su ključni izazovi pred srpskom privredom, ali i koje su šanse.

Ključni izazovi:

  • Borba za održavanje konkurentnosti privrede; Čadež je poručio da je ovde velika stvar da vidimo šta je ono što su limiti kada je u pitanju brži, održiviji i bolji rast kada postavimo fokus na naše domaće i domaće izvozne kompanije
  • Podrška domaćim investitorima; Predsednik PKS poručio je da se ovde misli na nastavak saradnje sa vladom, odnosno da se vide koje su dodatne mere kako doći do sredstava kako našu privredu ne učiniti samo konkurentnom već da uopšte budemo sposobni da radimo na velikim tržištima.
  • Nedostatak radne snage; Čadež je poručio da se dosta radilo na ovom polju u okviru Privredne komore Srbije i da ovo nije problem samo nas već i cele Evrope, ali i sveta.
  • Doslovnost izvoza finansiranja; Problem sa kojom se iz godine u godinu susrećemo, Čadež poručuje da se većina, pogotovo malih i srednjih preduzeća se finansira iz sopstvenih sredstava. Treba da vidimo kako da pomognemo da se razviju u velike kompanije.
Privredna komora Srbije Foto: Tanjug/Uroš Prelić

A šta su šanse?

  • Expo 2027; Nešto što ne smemo da komuniciramo samo kao veliku svetsku izložbu, već mogucnost za naše kompanije da ponude svoje usluge i servise pojašnjava Čadež
  • Sporazum o slobodnoj trgovini (Kina, Egipat, UAE...); Čadež je poručio da su pregovori sa Egiptom praktično završeni i da se očekuje potpisivanje ugovora u narednim nedeljama.
  • Veštačka inteligencija, Biotech, Heltech...
  • Dalja integracija regiona Zapadnog Balkana; Govorimo o tržištu koje je nama jako važno i na kom profitiramo, poručio  je Čadež. "Jako je važno da ne gubimo težište i da razumemo da moramo da održimo stabilnost, kako političku, a na nama je da naše interese održavamo jer jesmo lideri u privredi u celom regionu", rekao je predsednik PKS-a.

- Želimo da se vi oslobodite stvari o kojima razmišljate više nego što treba, da ih prepustite nama, a da se vi posvetite onome što najbolje znate da radite, a to je da pravite dobre proizvode i usluge, te da stvarate novu vrednost - zaključio je predsednik Privredne komore Srbije.

Predvidiv ambijent, jasna vladavina prava i što ravnopravniji uslovi

"Vlada treba da pravi ambijent za privredu, naš zadatak je da garantujemo mir i stabilnost", poručio je premijer Srbije Miloš Vučević, ističući da je to politika u koje veruje i koja će biti okosnica Vlade.

- Da imate predvidiv ambijent, jasna predviđena prava i da imate što ravnopravnije uslove. Da sveukupni ambijent uliva sigurnost da možete da poslujete u neizvesnim okolnostika i u Evropi i u svetu. Ima stvari koje zavise od nas, ali ima i stvari koje ne zavise od nas, a reflektuju se na nas - poručuje dalje premijer.

Naglasio je i da na vreme koje je pred nama treba gledati na vreme novog optimizma.

- Ne kažem da je kriza naša razvojna šansa, ali smatram da treba da dobro predvidimo ono što će se dešavati, da budemo strpljivi i mudri i da pre svega imamo veru u sebe. Na nama je kao vladi da pravimo makroekonomske uslove da imate dobar ambijent za rad - poručio je Vučević.

Dotakao se i regionalne saradnje, što za nas predstavlja ogromnu prednost i u njoj smo dominantni. Premijer je poručio i da ne želi da bude preterano optimističan, ali da smo danas možda korak bliže vraćanju robe iz centralne Srbije na KiM.

Privredna komora Srbije Foto: Tanjug/Uroš Prelić

Ulazak na egipatsko tržište

- Otvaramo tržište najveće mediteranske države, koja pruža ozbiljan prostor, uvozno je gladna, željna je robe - poručio je premijer i izrazio da očekuje potpisivanje slobodnog tržišta sa ovom zemljom u naredna dva meseca.

- Država ne treba da vodi privredu, država treba da pravi ambijent da privreda radi. Država je regulator i garancija ambijenta i uslova. Na vama je da se na tržištu borite, a mi navijamo i podržavaćemo da u tome budete uspešni jer je vaš uspeh i naš - zaključio je premijer.

Na sednici Skupštine PKS usvojen je Izveštaj o radu za 2023. godinu i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>