• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni tuže Ilona Maska zbog polnog uznemiravanja: Kažu da u kompaniji vlada "terorizam" žena

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nikada nisam bio polno uznemiravan, verovatno nisam dovoljno privlačan", izjavio je direktor ljudskih resursa SpaceIks-a

  • 0
Ilon Mask, Elon Musk Foto: Tanjug/AP

SpaceIks i izvršnog direktora Ilona Maska tužili su u sredu bivši zaposleni koji tvrde da su nezakonito otpušteni zbog izražavanja zabrinutosti zbog rodne diskriminacije i polnog uznemiravanja u raketnoj kompaniji.

U tužbi, koju je pokrenulo osmoro zaposlenih koji su otpušteni 2022., navodi se da Musk želi da bude "vođa u hrabrom novom svetu svemirskih putovanja, ali da vodi svoju kompaniju u mračnom dobu – tretirajući žene kao seksualne objekte koji se procenjuju na njihovim veličine grudnjaka, bombardujući radno mesto nepristojnim seksualnim zezanjem i nudeći reprizu onima koji izazivaju okruženje 'Animal House' da, ako im se ne sviđa, mogu da potraže posao negde drugde", navodi se u tužbi, podnetoj državnom sudu u Kaliforniji.

Osam bivših zaposlenih učestvovalo je u pisanju otvorenog pisma iz 2022. u kojem se kritikuje Mask i pozivaju rukovodioci SpaceKs-a da učine kulturu kompanije inkluzivnijom. U pismu, koje je potpisalo najmanje 400 drugih zaposlenih, od rukovodstva SpaceKs-a se traži da jasno stavi do znanja da Muskove izjave — posebno na Tviteru — ne odražavaju stavove ili vrednosti kompanije.

Nakon objavljivanja pisma, osam zaposlenih je otpušteno. U pritužbi od srede se navodi da je "Musk lično naredio otkaz tužiocu".

SpaceKs nije odmah odgovorio na zahtev za komentar tužbe, što nije čudno jer kompanija obično ne odgovara na upite novinskih organizacija. U odgovoru na pismo iz 2022. godine, izvršni direktor SpaceKs-a Gvin Šotvel je ranije rekla da će primeniti SpaceKs-ove standarde "nulte tolerancije" protiv uznemiravanja zaposlenih, ali je Njujork tajms objavio da je ona rekla da su zaposleni otpušteni jer su drugi zaposleni osećali "neugodno".

SpaceKs se ranije suočio sa sličnim pritužbama podnetim Nacionalnom odboru za radne odnose zbog otpuštanja zaposlenih uključenih u pismo. U tim pritužbama se tvrdilo da su otkazi doveli do otpuštanja zaposlenih zbog angažovanja u „usklađenim zaštićenim aktivnostima“.

Jedan bivši zaposleni, koji je jedan od onih koji su podneli tužbu, Tom Molin, ranije je rekao za CNN da je uprava SpaceKs-a koristila filozofiju "'cilj opravdava sredstva' da zažmuri na tekuće maltretiranje, uznemiravanje i zlostavljanje o kojima su izveštavale moje kolege, od čega je veliki deo direktno podstaknut i inspirisan rečima i postupcima generalnog direktora."

Ranije ove godine, SpaceKs je odgovorio na konsolidovanu žalbu NLRB-a sopstvenom tužbom, navodeći da je struktura samog NLRB-a "neustavna". U pritužbi u sredu su detaljno opisane Maskove izjave i radnje drugih radnika za koje otpušteni zaposleni tvrde da su doprineli neprijateljskom radnom okruženju i "raširenoj seksističkoj kulturi" u SpaceKs-u, prenosi CNN.

Pritužba se takođe poziva na objavu od Maska, podeljenu dan nakon što je Business Insider objavio izveštaj u kojem se tvrdi da je Mask seksualno uznemiravao stjuardesu, što je Mask negirao.

U jednom slučaju, direktor ljudskih resursa SpaceKs-a je odgovorio na optužbe o neprikladnom ponašanju na radnom mestu na internom događaju rekavši:

- Nikada nisam bio seksualno uznemiravan, verovatno nisam dovoljno privlačan - navodi se u žalbi.

Bivši zaposleni traže nepreciziranu novčanu odštetu za "izgubljene plate, zarade i druge beneficije zaposlenih, kao i za duševnu bol".

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>