• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NBS: Kupovina na internetu zadržala dugoročni trend rasta

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građani Srbije u prvom tromesečju ove godine obavili 16,8 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem

  • 0
novac, štednja, kupovina Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su građani Srbije u prvom tromesečju ove godine obavili 16,8 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem, čime je potvrđen nastavak međugodišnjeg trenda rasta, koji u odnosu na isto tromesečje 2023. iznosi 34,8 odsto.

Kako se navodi, u prvom tromesečju 2024. od ukupnog broja kupovine na internetu obavljene u dinarima beleže rast od 31,3 odsto, a vrednost pomenutih kupovina uvećana je za 32,7 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Posmatrano apsolutno, ovakvih transakcija je u prvom tromesečju 2024. godine ukupno bilo 11,5 miliona, a od tog broja na internet stranicama domaćih trgovaca izvršeno je preko 10,7 miliona kupovina u vrednosti od 30,5 milijardi dinara.

Centralna banka Srbije ističe i da je kada je reč o plaćanjima na stranim internet stranicama u prvom tromesečju ove godine zabeležen je porast broja transakcija u evrima od 50,1 odsto, odnosno on je bio 3,1 milion, naspram dva miliona plaćanja, koliko je bilo u prvom tromesečju 2023. godine.

- Njihova vrednost u ovoj godini je veća za 38,4 odsto, odnosno iznosi 133 miliona, a u istom periodu 2023. je bila 96,1 miliona evra - navedeno je u saopštenju NBS.

Dodaje se i da je u prvom tomesečju 2024. broj plaćanja u američkim dolarima na internetu beleži rast od 33,3 odsto (2 miliona naspram 1,5 miliona plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 29,2 odsto (47,8 miliona naspram 37 miliona dolara) u odnosu na prvo tromesečje 2023. godine.

U saopštenju NBS se naglašava da posmatrani podaci pokazuju većinsko opredeljene građana Srbije za kupovinu u domaćim internet prodavnicama, što je trend koji se nastavlja i u ovom tromesečju.

Centralana banka Srbije precizira da se u skupu ovih podataka ne nalaze kupovine plaćene pouzećem robe, s obzirom na to da NBS ne raspolaže tim podacima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>