• 14

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS: Niko nikada nije pomislio na prodaju srpskog energetskog giganta

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija prvi put ima jasno definisan Plan transformacije koji je dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda

  • 14
eps Foto: Wikipedia

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da Stranka slobode i pravde (SSP) nastavlja sa skretanjem pažnje javnosti sa kvalitativnih dugočekanih promena koje se dešavaju u EPS-u i da su toj stranci usvajanje Plana transformacije i imenovanje generalnog direktora na osnovu javnog konkursa "kamenje u njihovim cipelama" pa se vraćaju na staru odavno demantovanu priču o privatizaciji.

- Zarad javnosti važno je da jasno i glasno još jednom poručimo da niko niti u rukovodstvu kompanije, niti u državi nikada nije ni pomislio na prodaju srpskog energetskog giganta, to nije i neće biti tema - navodi se u saopštenju akcionarskog društva (AD) EPS.

U toj kompaniji naglašavaju i da je jedina namera svih promena koje su evidentne ta da EPS, kao ključna državna kompanija, ostane stub energetske stabilnosti Srbije, ali kao profitabilna, tržišno orijentisana kompanija na ponos svakom zaposlenom.

Podsećaju i na činjenice da EPS prvi put ima Nadzorni odbor koji čine domaći i strani stručnjaci koji su imenovani na osnovu prestižnih profesionalnih karijera, a ne političkih orijentacija, kao i da ta elektroenergetska kompanija prvi put ima jasno definisan Plan transformacije koji je dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- EPS prvi put ima generalnog direktora imenovanog od strane profesionalnog Nadzornog odbora, a ne Vlade, i to na osnovu javnog konkursa. Generalni direktor je imenovan u zakonskom roku, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima u vlasništvu države i on će zajedno sa izvršnim menadžmentom biti ključni nosilac transformacije kompanije - piše u saopštenju.

Ističe se i da je novi generalni direktor EPS-a inženjer elektrotehnike sa više od 30 godina iskustva, najvećim delom upravo u toj kompaniji, kao i da je profesionalac bez mrlje u karijeri, uvaženi član kako kolektiva tako i naučne i stručne javnosti.

Nadzorni odbor AD EPS je juče je u zakonskom roku imenovao Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije i to je prvi put posle osam godina da je direktor EPS-a izabran putem konkursa.

Predsednik stranke SSP Dragan Đilas je tim povodom u Lazarevcu rekao da je EPS dobio direktora koji se "neće mnogo mešati u svoj posao" tvrdeći da će sad moći da se "neometano nastavi uništavanje najveće srpske kompanije".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Mobilna aplikacija EPS "Uvid u račun" na usluzi potrošačima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. jun 2024 | 16:18

    Eps je kljucna za energetsku stabilnost Srbije, i zato se naravno nece prodavati nikome.

  • Jovan

    16. jun 2024 | 16:30

    Imenovanje stručnog nadzornog odbora i profesionalnog generalnog direktora putem konkursa pokazuje da EPS konačno kreće putem depolitizacije i profesionalizacije, što je od suštinskog značaja za napredak.

  • Marko

    16. jun 2024 | 16:34

    Pozitivno je što EPS uvodi transparentne procedure pri imenovanju rukovodilaca. Ovo je važan korak ka izgradnji poverenja javnosti u upravljanje državnim preduzećima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>