• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hirurg zahteva posebnu oznaku na društvenim mrežama: "Kriza mentalnog zdravlja među mladima je hitan slučaj"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slične oznake na duvanu, prvi put ustanovljene 1965. godine, dovele su do stalnog pada pušenja cigareta u Americi u poslednjih nekoliko decenija

  • 0
Surgeon General Dr. Vivek Murthy Foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalni hirurg dr Vivek Murti rekao je da pretnja koju društvene mreže predstavljaju za decu zahteva hitnu akciju, i zahtevao je od Kongresa da stavi etiketu na aplikacije kao što je slučaj sa cigaretama i alkoholom.

- Kriza mentalnog zdravlja među mladima je hitan slučaj, a društvene mreže su se pojavile kao važan doprinos - rekao je Murti u tekstu u Njujork tajmsu u ponedeljak.

Murthi je citirao nekoliko studija, uključujući studiju Američkog medicinskog udruženja iz 2019. objavljenu u JAMA koja je pokazala da tinejdžeri koji provode tri sata dnevno na društvenim mrežama udvostručuju rizik od depresije. Tinejdžeri provode skoro pet sati dnevno na aplikacijama društvenih medija, prema anketi Galupa.

U intervjuu za Meg Tirel iz CNN-a, Murti je rekao da je prevalencija korišćenja društvenih medija među decom preko 95%, "skoro univerzalna".

Ali Murthi ne može delovati jednostrano da stavi oznaku upozorenja na aplikacije - taj zahtjev bi morao doći od Kongresa, s kojim se Murthi molio da usvoji zakon.

- Izložio sam ovaj poziv za upozorenje jer mislim da je od suštinskog značaja da roditelji znaju ono što mi sada znamo, a to je da postoje značajne štete povezane sa korišćenjem društvenih medija - rekao je Murti za CNN.

Slične oznake na duvanu, prvi put ustanovljene 1965. godine, dovele su do stalnog pada pušenja cigareta u Americi u poslednjih nekoliko decenija.

Kongres je dugo kritikovao kompanije društvenih mreža, tvrdeći da one štete deci. Izvršni direktori tehnoloških kompanija rutinski su bili na žaru na Kapitol Hilu, a pre svega izvršni direktor Meta Mark Zakerberg — koji se javno izvinio porodicama čija su se deca ubila zbog onlajn maltretiranja i uznemiravanja. Ipak Kongres je preduzeo malo akcija da ograniči korišćenje društvenih medija dece.

Murthi je tvrdio da je vreme da se Kongres ozbiljno pozabavi suzbijanjem korištenja društvenih medija od strane dece.

- Do tog trenutka, kada budemo imali pouzdane dokaze koji nam govore da su društveni mediji bezbedni i da se promene prave i biće urađene u budućnosti… roditelji zaslužuju da budu upozoreni. Tu dolazi oznaka - rekao je Murti za CNN, dodajući da se nada da će Kongres uvesti zakon kojim će se na društvenim mrežama dodati oznaka upozorenja generalnog hirurga što je pre moguće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>