• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udruženje banaka Srbije usvojilo Plan za 2024. godinu: Ovo su svi detalji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deo regulatornih izmena obuhvatiće Zakon o platnim uslugama, sa ciljem da se Srbija priključi regionalnom SEPA sistemu plaćanja i centralnom sistemu ECB

  • 0
Narodna banka Srbije, BNS, Zgrada Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Skupština Udruženja banaka Srbije usvojila je na godišnjoj sednici Izveštaj o poslovanju u 2023. i Plan Udruženja za 2024. godinu.

Generalni sekretar UBS Marina Papadakis zahvalila je prisutnima na aktivnostima koje su doprinele digitalnoj agendi i naglasila je da će u narednom periodu Udruženje biti centralna tačka za objedinjavanje informacija oko ESG strategije u bankarskom sektoru.

Uvodno izlaganje na Skupštini iznela je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja je, tumačeći makroekonomske pokazatelje, podsetila da je inflacija svedena na 4,5 odsto godišnje, kao i da se očekuje njen dalji pad ka srednjoj vrednosti cilja, objavilo je UBS.

Kako je navedeno, održana je relativna stabilnost deviznog kursa, a devizne rezerve prešle su iznos od 25 milijardi evra.

Devizna štednja iznosi 14,9 milijardi evra, a udeo problematičnih stambenih kredita sveden je na 1,6 odsto.

Ovi podaci, po rečima guvernerke Tabaković, govore o uspešnoj saradnji centralne banke i komercijalnih banaka, bez čega ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

Ona je najavila intenzivnu zakonodavnu aktivnost tokom leta.

Deo regulatornih izmena obuhvatiće Zakon o platnim uslugama, sa ciljem da se Srbija priključi regionalnom SEPA sistemu plaćanja i centralnom sistemu ECB.

Predmet izmena biće i Zakon o bankama i Zakon o deviznom poslovanju.

Tabakovićeva je naglasila i da je emitovana prva emisija dugoročnih MREL obveznica, što je prva emisija ovakvih obveznica u regionu zapadnog Balkana.

Obveznica je emitovana u dinarima, što je doprinos realizaciji Strategije dinarizacije finansijskog sistema Republike Srbije.

Obveznice će biti predmet trgovine na Beogradskoj berzi, što će doprineti razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Po rečima Tabakovićeva, posebna aktivnost planirana je za uvođenje beskontaktne Dina kartice.

Pozvala je banke na dalju saradnju, napomenuvši da u Srbiji posluje 20 banaka i da je svaka od njih podjednako važna, bez obzira na vrednost aktive i tržišnu poziciju.

Svaka predstavlja kariku u obezbeđivanju konkurentnosti, podizanju kvaliteta usluga, pridobijanju poverenja javnosti, a time i očuvanju finansijske stabilnosti naše države.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>