• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 1. jula aktivan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: 60 odsto robe biće odmah skinuto sa carinske liste

Vreme čitanja: oko 1 min.

To nije šansa, to je mnogo više od toga, poručio je ministar Momirović

  • 1
Privredna komora Srbije Foto: Marko Jovanović

Srpsko tržište od 6,5 miliona stanovnika dobilo je šansu da se takmiči na tržištu od milijardu i 400 miliona stanovnika, poručio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini Kine. Podsetimo, Sporazum stupa na snagu 1. jula.

- To nije šansa, to je mnogo više od toga. Jedan ogroman prostor. Molim vas da ozbiljno istražite ovo tržište, zbog vas, vaših kompanija i države. Mi smo i potpisali ovaj sporazum da bi imali prednost - poručio je Momirović prisutnim predstavnicima privrede.

Već od 1. jula će 60 odsto proizvoda biti skinuto sa carinske liste, u narednih pet do deset godina još 30 odsto, dok će najosetljiviji proizvode i robe i dalje ostati zaštićeni. A reč je o poljoprivrednim proizvodima, koji su od strateške važnosti za Srbiju.

Između 10 i 16.000 proizvoda biće dostupno od 1.jula za kinesko tržište, a kako poručuje Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije reč je o svežem voću i povrću, farmaceutskim proizvodima, sedištima za automobilsku industriju, mašinsku industriju...

- U Privrednoj komori Srbije smo započeli ciklus predstavljanja o slobodnoj trgovini sa Kinom i to je verovatno najvažnija ekonomska vest u zemlji ove godine - poručio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i dodao da će Sporazum u ekonomskom smislu izuzetno da podigne i omogući da strateška saradnja bude na benefit srpske ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. Lukić

    18. jun 2024 | 14:28

    Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine koji stupa na snagu 1. jula staviće naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika. To znači, da će srpska kompanija Siemens Mobility d.o.o., Cerovac, Sobovica b.b. imati povlašćen pristup tržištu Kine prilikom izvoza, tačnije prodaje brzih vozova »Made in Serbia« na tržištu.sa više od 1,4 milijarde stanovnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>