• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija bi mogla da pomogne da se smanji emisija štetnih gasova u brodarskoj industriji

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Globalna emisija ugljen-dioksida u transportu dostigla je procenjenih 858 miliona tona u 2022. godini

  • 0
Kontejnerski brod Ilustracija: Pixabay

Globalna industrija komercijalnog brodarstva mogla bi da smanji emisiju ugljenika za 47 miliona tona godišnje primenom veštačke inteligencije za pomorsku navigaciju, pokazala je danas studija autonomnog brodarskog startapa Orca AI.

Upotreba tehnologije mogla bi da smanji potrebu za manevrima i odstupanjem rute od bliskih susreta sa visokorizičnim morskim ciljevima kao što su plovila, bove i morski sisari upozoravajući posadu u realnom vremenu, navodi se u izveštaju.

Brodarstvo, odgovorno za prevoz oko 90 odsto globalne trgovine, doprinosi sa skoro 3 odsto svetske emisijame ugljen-dioksida. Očekuje se da će ovaj udeo rasti u narednim godinama ukoliko se ne sprovedu strožije mere kontrole zagađenja.

Međunarodna pomorska organizacija ima za cilj da smanji emisije za 20 odsto do 2030. godine, što je cilj koji je ugrožen zbog tekuće krize na Crvenom moru.

- Kratkoročno, to može dovesti do manjeg broja članova posade na komandnom mostu, dok će onima koji su na mostu biti redukovan obim posla i više pažnje će moći da posvete bavljenju složenim navigacionim zadacima, optimizujući putovanje i smanjujuću potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova- rekao je izvršni direktor Orca AI, Jarden Gros za Rojters.

- Dugoročno, to će otvoriti vrata potpuno autonomnoj isporuci - dodao je.

Globalna emisija ugljen-dioksida u transportu dostigla je procenjenih 858 miliona tona u 2022. godini, što je neznatan porast u odnosu na prethodnu godinu, prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj.

Godišnje se prijavi u proseku 2.976 morskih incidenata, pokazala je studija.

Smanjenje odstupanja od ruta moglo bi pomoći brodovima da smanje svoje putovanje za 38,2 miliona nautičkih milja godišnje, štedeći u proseku 100.000 dolara u troškovima goriva po plovilu, prema izveštaju Orca AI.

Kako se dalje navodi veštačka inteligencija (AI) bi takođe mogao da smanji bliske susrete (nepoželjni susreti sa drugim plovilima i morskim sisarima) za 33 odsto u otvorenim vodama.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>