• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia nadmašila Majkrosoft i postala najveća javna kompanija na svetu

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije Nvidije su u utorak porasle za 3,5%

  • 0
Jensen Huang, Nvidia Foto: Tanjug/AP

Američki proizvođač čipova Nvidia danas je postala najvrednija kompanija na svetu, nakon što su njene akcije porasle za 3,5 odsto na 135,60 dolara i time joj podigle tržišnu vrednost na 3,33 biliona dolara.

Tako je ova kompanija skinula sa trona tehnološkog giganta Majkrosoft, navodi CNN.

Tržišna kapitalizacija Nvidije je u utorak iznosila oko 3,34 biliona dolara, premašivši Majkrosoftovu vrednost od 3,32 biliona dolara. Apple je treća najvrednija kompanija u SAD sa tržišnom kapitalizacijom od 3,27 biliona dolara.

Akcije Nvidije su u utorak porasle za 3,5%. Akcije Majkrosofta su pale za 0,5%, a akcije Apple-a 1,1%. Nvidia se ranije ovog meseca pridružila tehnološkim gigantima u tome da postanu jedine američke kompanije koje su prešle tržišnu kapitalizaciju od 3 triliona dolara.

Nvidijini čipovi su bez premca u proizvodnji procesora koji pokreću sisteme veštačke inteligencije, uključujući generativnu veštačku inteligenciju, tehnologiju koja podržava OpenAI ChatGPT i koja može da kreira tekst, slike i druge medije.

Nvidia je lider tehnološkog diva Magnificent Seven akcija koje su donele veći deo prinosa na berzi otkako je ludnica veštačke inteligencije pretekla Volstrit prošle godine. Akcije kompanije porasle su za otprilike 175% u toku godine i bile su najbolji indeksi S&P 500 u 2023.

Zbacivanje Majkrosofta od strane kompanije koju predvodi Jensen Huang dolazi u trenutku kada se najistaknutije tehnološke kompanije Volstrita bore za željeno prvo mesto. Apple je 13. juna postao najvrednija američka kompanija jer su najave objavljene na njenoj godišnjoj svetskoj konferenciji programera, uključujući generativne AI funkcije za iPhone, izazvale porast akcija. Tržišna kapitalizacija proizvođača iPhone-a pala je ispod Majkrosoftove samo dan kasnije.

Nvidia je 7. juna završila podelu deonica 10 prema 1. Proizvođač čipova je prošlog meseca objavio još jedan blokbaster kvartal, primećujući povećanje prihoda od 262% i povećanje profita od 462% u odnosu na prethodnu godinu.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>