• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malo verovatno da će lideri sa entuzijazmom dočekati zahtev: Najveći nemački sindikat traži povećanje zarade

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najdominantniji nemački sindikat metalaca, IG Metall, nedavno je rekao da je njegov odbor preporučio pregovaračima da traže jednogodišnje povećanje plata za skoro četiri miliona radnika u sektoru

  • 0
Vairioci u Arhimod fabrici Foto: Nikola Anđić

Najveći nemački industrijski sindikat (elektro i metalna industrija) poziva na povećanje plata od sedam odsto.

Najdominantniji nemački sindikat metalaca, IG Metall, nedavno je rekao da je njegov odbor preporučio pregovaračima da traže jednogodišnje povećanje plata za skoro četiri miliona radnika u sektoru koji predstavlja okosnicu šire nemačke privrede i lider je u sličnim sporazumima u drugim sektorima.

Malo je verovatno da će lideri industrije pozdraviti predlog sa entuzijazmom jer se ovaj sektor suočio sa energetskom krizom nakon ruske invazije na Ukrajinu i opštim padom nemačke privrede, najveće u Evropskoj uniji. Lokalno udruženje poslodavaca je već predložilo zamrzavanje plata u sektoru, koji uključuje mnoge radnike u ogromnoj nemačkoj automobilskoj industriji.

Potražnja za većim platama od sedam odsto u jednoj od najslabijih oblasti nemačke privrede odražava kontinuirane napore radnika da povrate kupovnu moć nakon najvećeg rasta inflacije u generaciji pre dve godine. Ovaj potez nemačkih sindikalaca zabrinjava Evropsku centralnu banku (ECB), koja je računala na ublažavanje zahteva za većim platama kako bi naredne godine inflaciju svela na cilj od dva odsto.

- ECB će pažljivo pratiti razvoj događaja. Ako se ispostavi da su plate promenljive, pošto sindikati imaju mnogo veću pregovaračku moć nego inače, ECB će možda morati da odloži smanjenje ili da to radi sporije od očekivanog - prokomentarisao je Tomaš Viladek, ekonomista investitora T Rou Prajs prenosi Poslovni.

Evropska centralna banka je u junu snizila referentnu kamatnu stopu prvi put nakon pet godina. Zahtev je usledio nakon što je statistička kancelarija Eurostat objavila brojke koje pokazuju da su troškovi rada u evrozoni ubrzani ranije ove godine, rastući po godišnjoj stopi od 5,1 odsto u prvom kvartalu, u odnosu na 3,4 odsto u prethodnom kvartalu.

U Nemačkoj su kolektivno ugovorene plate porasle 6,2 posto u prvom tromesečju, najbrži tempo u gotovo deset godina. Iz IG Metalla naglasili su da se njihov predlog temelji na "stalno visok nivo cena" i "ekonomskoj situaciji u industriji".

Potražnja za platama je mnogo veća od prošlogodišnje stope inflacije u Nemačkoj od 2,8 odsto u maju. Dok su radnici u tom sektoru za dve godine dobili povećanje plata od 8,5 odsto, kao i jednokratni bonus od 3.000 evra posle poslednjih pregovora o platama 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>