• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija u Velikoj Britaniji nakon tri godine dostigla ciljani nivo od dva odsto

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija je u većini zapadnih ekonomija počela da raste u drugoj polovini 2021. usled pandemije COVID-19

  • 0
Inflacija Foto: Shutterstock/CHIEW

Inflacija se u Velikoj Britaniji tokom maja, prvi put u poslednje tri godine, vratila na ciljani nivo od dva odsto, objavio je Britanski zavod za statistiku.

Pritisci na cene su i dalje jaki, što ukazuje da će Banka Engleske čekati još neko vreme pre nego što smanji kamatne stope, pokazuju zvanični statistički podaci.

Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku pokazuju i da je inflacija cena usluga iznosila 5,7 odsto, što je za 5,9 odsto manje nego u aprilu.

Pad inflacije delimično je izazvan smanjenjem regulisanih računa za energiju domaćinstava u aprilu, kao i nižim cenama hrane, prenosi Rojters.

Niže cene hrane bile su najveći faktor koji je smanjio inflaciju u maju, smanjivši godišnju stopu inflacije za hranu i bezalkoholna pića na 1,7 odsto sa 45-godišnjeg maksimuma od 19,2 odsto u martu 2023.

Većina ekonomista, koju je Rojters anketirao, smatra da će centralna banka početi da smanjuje stope sa 16-godišnjeg maksimuma od 5,25 odsto u avgustu, dok finansijska tržišta smatraju da je prvi korak verovatniji u septembru ili novembru.

Inflacija je u većini zapadnih ekonomija počela da raste u drugoj polovini 2021. usled pandemije COVID-19, a zatim je dodatno porasla nakon što je ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. izazvala skok cena prirodnog gasa.

Potrošačke cene u Britaniji porasle su za oko 20 odsto u poslednje tri godine, smanjujući životni standard i doprinoseći nepopularnosti konzervativaca, koji u anketama zaostaju oko 20 poena za opozicionom Laburističkom partijom.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>