• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova devojka je nasledila 27 miliona dolara, pa okupila strance i uradila neočekivano: "Ja to nisam zaradila"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marlen Engelhorn je nasledila bogatstvo kao potomak Fridriha Englehorna, nemačkog industrijalca iz 19. veka koji je osnovao BASF

  • 0
Marlene Engelhorn Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Ranije ove godine, 32-godišnja austrijska naslednica, Marlen Engelhorn zamolila je grupu potpunih stranaca da odluče kako najbolje da raspodeli oko 27 miliona dolara svog nasledstva. Ove nedelje grupa "Dobar savet za preraspodelu" (Guter Rat fur Ruckverteilung) donela je odluku o tome kako treba da se potroši novac.

Trebalo bi da bude dodeljeno 77 dobrotvornih inicijativa tokom nekoliko godina, navela je grupa, uključujući nekoliko udruženja za skloništa za žene, dečije dobrotvorne organizacije i organizacije za klimatske krize.

Najveća suma, od oko 1,75 miliona dolara, bila je namenjena ekološkoj grupi Naturschutzbund Osterreich, sa drugim potencijalnim korisnicima, uključujući Svetsku laboratoriju za nejednakost, Reportere bez granica i katoličku dobrotvornu organizaciju Caritas.

Marlen Engelhorn je nasledila bogatstvo kao potomak Fridriha Englehorna, nemačkog industrijalca iz 19. veka koji je osnovao BASF, koji će postati najveći svetski proizvođač hemikalija.

Nakon što je dobila nasledstvo od svoje bake, Traudl Engelhorn-Večijato, koja je umrla u septembru 2022, Engelhorn je poslala pozive nasumično odabranim građanima Austrije da joj pomognu da preraspodeli svoje bogatstvo.

Pedeset ljudi, starosti od 16 do 85 godina, na kraju je izabrano da odluči kako će se potrošiti najveći deo novca.

Došli su iz svih sfera života i sastajali se tokom šest vikenda, slušajući stručnjake za preraspodelu, istraživanje siromaštva i pravo pre nego što su doneli odluku. Učesnici su dobili stipendije za čuvanje dece i putne troškove.

Englehornova odluka da pokloni svoj novac i da drugi odluče kako će to učiniti, privukla je dosta pažnje ranije ove godine.

U izjavi o misiji, Englehorn je objasnila svoje motive:

- Naš poreski sistem favorizuje upravo one koji već žive u izobilju: rad se visoko oporezuje, bogatstvo se oporezuje nisko ili uopšte ne oporezuje.

Ona je ranije pozvala austrijsku državu da joj oporezuje 90 odsto nasledstva, rekavši za Le Monde 2022. da je "nepravedno" primiti tako ogromnu sumu, s obzirom na to da nikada nije radila za to. Inače, Austrija je ukinula porez na nasledstvo 2008.

Englehorn se zalagala za veće poreze najbogatijim ljudima na svetu. Takođe je bila suosnivač Tax Me Now, kolektiva bogatih ljudi u zemljama nemačkog govornog područja koji pozivaju globalne lidere da oporezuju svoje ekstremno bogatstvo.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>