• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni se preselili zbog obećanog projekta, pa ostali bez krova nad glavom: Čuveni Dizni dobija nove tužbe

Vreme čitanja: oko 2 min.

U žalbi se navodi da su De La Kruz i Fong odlučili da se vrate u Kaliforniju kako bi zadržali posao, ali su cene stanova u blizini jezera Nona značajno pale nakon Diznijeve objave

  • 0
Disneyland, Diznilend, Pariz, Miki Maus Foto: Tanjug/AP

Dvoje zaposlenih tuže kompaniju Volt Dizni, rekavši da su se preselili iz Kalifornije na Floridu, samo da bi Dizni otkazao projekat i vratio ih, povređujući ih finansijski i emocionalno. Oni su predložili grupnu tužbu, navodeći da ima mnogo drugih u sličnoj situaciji.

Godine 2021, tadašnji izvršni direktor Diznija. Bob Čapek najavio je preseljenje 2.000 pozicija iz Kalifornije na Floridu. Ipak u maju 2023, nakon što se vratio izvršni direktor Bob Ajger, kompanija je otkazala kancelarijski kompleks Lake Nona vredan milijardu dolara usred pravne i političke bitke sa republikanskim guvernerom Ronom DeSantisom koja je od tada rešena.

Maria De La Cruz i George Fong, oboje rade za Diznijev odsek za dizajn proizvoda. De La Kruz je potpredsednik za dizajn proizvoda, a Fong je kreativni direktor, prema žalbi koju je u utorak podneo Lohr Ripamonti LLP. Vrhovni sud Los Anđelesa još nije procesuirao tužbu u kojoj se traži neutvrđen iznos odštete.

U žalbi se navodi da je Dizni pogrešno predstavio i sakrio svoje prave planove za projekat Lake Nona, povređujući – finansijski i na drugi način najmanje 250 zaposlenih koji su se preselili iz Kalifornije na Floridu.

U žalbi se navodi da su zaposleni obavešteni o projektu preseljenja 2.000 ljudi na Floridu u julu 2021. i da je Dizni "jasno stavio do znanja da će zaposleni koji odbiju preseljenje izgubiti posao".

U žalbi je opisano kako su De La Kruz i Fong prodali svoje domove u južnoj Kaliforniji i kupili kuće u centralnoj Floridi. Za Fonga je to značilo prodaju kuće iz detinjstva koju je nasledio od svoje porodice.

Nakon što je projekat kancelarije na jezeru Nona otkazan, De La Kruz je poslao e-poštu ljudskim resursima o budućnosti za one koji bi mogli da odluče da ostanu na Floridi:

- Posle svega ovoga, hoće li biti ikakve sigurnosti na našim pozicijama? Bojim se da ćemo odlučiti da ostanemo na Floridi, da bismo bili otpušteni u narednih godinu dana. Ne želim da budem kažnjen što sam doveden u situaciju u koju me je dovela moja kompanija, prenosi CNN.

U žalbi se navodi da su De La Kruz i Fong odlučili da se vrate u Kaliforniju kako bi zadržali posao, ali su cene stanova u blizini jezera Nona značajno pale nakon Diznijeve objave. Fong je rekao da je imao problema sa prodajom svoje kuće na Floridi, a kada je uspeo da se vrati u Kaliforniju, hipotekarne stope i cene stanova su porasle tako brzo da je mogao da priušti samo manji dom nego što je ranije imao.

- Gospođa De La Kruz, gospodin Fong i mnogi drugi su se poslušno preselili na Floridu jer vole svoj posao, vole ljude sa kojima rade i vole Dizni - rekao je advokat Džejson Lor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>