• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski investitori sele novac sa kopna, pritiskajući domaću valutu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Juan je ove nedelje pao na najniži nivo od sedam meseci

  • 0
novac, ekonomija, kina, juan Pixabay.com

Opadajući juan i veliki odlivi gotovine sa kopna u Hong Kong pokazuju da kineski domaći investitori povlače očekivanja za bilo kakav trenutni oporavak na svojim domaćim tržištima i beže u najbližu imovinu sa boljim prinosom.

Juan je ove nedelje pao na najniži nivo od sedam meseci, uporedo sa preokretom u tokovima ulaganja kapitala u Kinu. Analitičari kažu da su zalihe depozita u juanima u Hong Kongu takođe porasle kako investitori sa kopna koriste svoje ograničene offshore investicione kanale da traže veće prinose, a kompanije se spremaju da isplaćuju godišnje dividende, povećavajući pritisak na valutu prenosi Rojters.

- Osećanje u vezi sa Kinom pogoršalo se u proteklom mesecu jer je tržište ojačalo uoči poboljšanja makro podataka koji i dalje razočaravaju - rekao je Geri Tan, portfolio menadžer sa sedištem u Singapuru u Allspring Global Investments.

Tan, čija su sredstva manja od kineskih deonica, rekao je, međutim, da je raspoloženje daleko od vremena kada se na kopnena tržišta smatralo kao "neinvesticiona", i da očekuje da će se to dalje poboljšati.

Strpljenje investitora je iscrpljeno nakon meseci čekanja da vlasti uvedu dodatne podsticaje, uglavnom da podrže sektor nekretnina koji tone. Šangajski referentni indeks akcija (.SSEC), porastao je 20% između početka februara i sredine maja, ali je od tada pao za 6%.

Stranci koji su se vratili na tržište od februara, nakon što su napustili 2023. godine, takođe su ovog meseca postali prodavci, izvukavši 33 milijarde juana (4,54 milijarde dolara) preko šeme Stock Connect.

Domaći investitori su iskoristili južni krak da upumpaju 129 milijardi juana u Hong Kong. Analitičari kažu da investitori imaju nekoliko razloga da zastanu i razmisle, ne samo o tome koliko daleko će Narodna banka Kine smanjiti stope, već i o približavanju julskog plenuma kineske Komunističke partije da oblikuje ekonomsku i fiskalnu politiku.

Chi Lo, viši tržišni strateg za Aziju i Pacifik u BNP Paribas Asset Management, kaže da strani fondovi, iako su sada neutralni u odnosu na kineske akcije, postaju pozitivni.

- Po mom mišljenju, Peking će verovatno zadržati mere ublažavanja progresivnijim nego što su bile u poslednjih 18 meseci, a plenum će verovatno ponoviti taj smer politike - rekao je Lo.

Dnevne smernice PBOC-a za juan, kojim upravlja tesna granica, izaziva spekulacije da vlasti dozvoljavaju izvesnu depresijaciju kako bi upravljale pritiskom.

(Telegraf Biznis)

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>