• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U državama u komšiluku energetski kolaps, u Srbiji sve stabilno: Pitali smo stručnjaka da nam objasni ovo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Havarija je pogodila delove Hrvatske i Albanije, Bosne i celu Crnu Goru

  • 0
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

Oko sat i po vremena od havarije, koja je ostavila ovog podneva pola Balkana bez struje, energija se polako vraća u domaćinstva u Crnoj Gori, Dalmaciji, BiH... a nas je zanimalo koliko bi ovakve situacije mogle da se ponavljaju u budućnosti. Odgovor smo potražili od šefa katedre za energetiku na Elektronskom fakultetu u Nišu, Milutina Petronijevića.

Podsetimo, kako je Telegraf nezvanično saznao, do kolapsa je došlo zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG. Nezvanično, razlog je prekomerno korišćenje više energije u regionu.

Havarija je pogodila delove Hrvatske i Albanije, Bosne i celu Crnu Goru. Zanimalo nas je kako je Srbija ipak izostala na ovom spisku.

- Teško je reći šta je uzrok havarije. Verovatno ispad nekog dalekovoda u regionu. Bio je preopterećen iz nekog razloga, ceo energetski sistem je povezan interkonekcijama - poručuje Petronijević za Telegraf Biznis i dodaje da je Srbija imala sreću i da se odgovor ,,zašto kod nas nije došlo do prekida snabdevanja", krije u tehnički ozbiljnije osmišljenom sistemu.

Smatra da ovakve situacije pokazuju da li je struka sposobna da napravi sistem ili ne.

- Moje lično mišljenje je da Elektroprivreda Srbije ima dobre stručnjake u svom sastavu i da smo zadržali nasleđe iz bivše SFRJ, koja je sposobna da napravi sistem koji se ne bi raspao da dođe do ovakvih kolapsa - dodaje šef katedre.

Mišljenja je da bi ovakve situacije mogle da se ponove jer je leti potrošnja ogromna. Ipak, u bližoj prošlosti, ne pamti ovakve havarije.

- Incidenti su se dešavali, ali ne ovog obima - zaključuje Petronijević.

Oglasila se ministarka Đedović

Ministarka rudarstva i energetike oglasila se na svom Instagram profilu i poručila da je situacija sa električnom energijom stabilna.

"Građani nemaju razloga za brigu. Sva energetska preduzeća zajedno rade i pratimo situaciju iz minuta u minut. Trudimo se da pomognemo i kolegama iz regiona. Razgovarala sam sa Petrom Ðokićem, ministrom energiteke RS i stavila mu na raspolaganje svu potrebnu pomoć srpskog energetskog sistema", stoji u objavi ministarke.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>