• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznata avio-kompanija, koja leti i iz Srbije, najavila poskupljenje karata: Evo i za koliko

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznat je i razlog ove odluke, a usko je povezan sa pravilom Evropske unije

  • 0
Ljubavni par, momak, devojka, put, aerodrom, putovanje Foto: Shutterstock

Lufthansa će dodati ekološku naknadu na njene cene, saopštila je avio-kompanija danas, pridruživši se najmanje jednom evropskom rivalu u tome dok se industrija bori da pokrije troškove ispunjavanja novih pravila EU o smanjenju emisija.

Avio-kompanije su godinama upozoravale da bi propisi koji od njih zahtevaju da koriste skuplje održivo gorivo za mlazne avione mogli da povećaju troškove.

Cene karata su već porasle poslednjih godina tokom procvata putovanja posle COVID-a, što je izazvalo bojazan da bi dalje povećanje moglo da počne da odvraća putnike od letenja.

Cene karata će porasti između evra i 72 evra, u zavisnosti od vrste karte, na svim letovima koji polaze iz zemalja Evropske unije, Britanije, Norveške i Švajcarske, navodi se u saopštenju nemačke avio-kompanije.

Naknada bi "pokrila deo stalno rastućih dodatnih troškova zbog regulatornih ekoloških zahteva", kao što je održivo vazduhoplovno gorivo (SAF) napravljeno od materijala na bio bazi – koje se smatra ključnim za smanjenje zagađenja letenja.

Izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor upozorio je prošle godine da će ciljeve EU biti teško ostvariti i nagovestio da će se veći troškovi preneti na klijente prenosi Rojters.

Povećanje cena, koje je aviokompanija nazvala "Nadoplata za ekološke troškove", pokriće deo ovih troškova za 2025. godinu, saopštila je kompanija.

Akcije Lufthanze su nakon vesti pale za 0,4% u 11:05 GMT.

Portparol je rekao da taj potez nije vezan za visoke troškove rada Lufthanze nakon ovogodišnjih štrajkova, zbog čega je avio-kompanija izdala upozorenje o profitu ispred rezultata prvog kvartala.

On je dodao da se za sada ne očekuje dalji rast dodatnih troškova. IziDžet, Rajaner i IAG, nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar da li će uvesti slične mere. Akcije IAG-a su pale za 1,4% u 11:05 GMT, dok je budžetski prevoznik Rajaner produžio rast nakon vesti o trgovanju za 1,4%.

Video: Pun avion za Tivat iz Lađevaca: Saznajte kako se kreću cene karata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>