• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Članovi najbogatije britanske porodice osuđeni na zatvor

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokati koji zastupaju optužene rekli su da nameravaju da ulože žalbu na presudu

  • 0
Porodica Hinduja Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Četiri člana najbogatije britanske porodice osuđeni su na zatvorske kazne zbog iskorišćavanja osoblja koje je dovedeno iz Indije da radi u njihovoj vili u Ženevi. Podsetimo, kako je Telegraf Biznis već pisao, postojale su sumnje da su radnike terali da rade i po 18 sati za sitan novac, kao i da su im oduzimali pasoše.

Prakaš i Kamal Hinduja, kao i njihov sin Ajai i njegova supruga Namrata, proglašeni su krivim za eksploataciju i ilegalno zapošljavanje od strane švajcarskog suda i izrečene su im kazne u rasponu od četiri do četiri i po godine.

Oslobođeni su po težim optužbama za trgovinu ljudima.

Advokati koji zastupaju optužene rekli su da nameravaju da ulože žalbu na presudu. Govoreći ispred suda, Robert Asael, advokat optuženih, rekao je: "Šokiran sam. Borićemo se do kraja."

Trojica radnika koji su dovedeni iz rodne Indije naveli su da im je porodica platila samo 7 funti (8 dolara) za rad 18 sati - manje od desetine iznosa koji je propisan švajcarskim zakonom - i oduzela im pasoše.

Takođe su tvrdili da im je porodica, čije se bogatstvo procenjuje na oko 37 milijardi funti, retko dozvoljavala da napuste kuću, koja se nalazi u bogatom kvartu Kelnji u Ženevi.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je porodica potrošila više na svog psa nego na svoje sluge. Odbrana je tvrdila da su zaposleni dobijali obilne beneficije, da nisu držani u izolaciji i da su mogli slobodno da napuste vilu.

Zaposleni su „bili zahvalni Hindudži što su im ponudili bolji život“, tvrdi Asael.

Ajai i Namrata jesu prisustvovali sudu, ali nisu bili tamo da saslušaju presudu. Nakon presude, tužilaštvo je zatražilo hitno određivanje pritvora za mlađi par Hinduja, ali je to sudija odbio.

Odbrana je rekla da je Kamal Hindula trenutno u bolnici u Monaku, a ostala tri člana porodice su pored njega. Nije prvi put da je Ženeva, centar međunarodnih organizacija, kao i svetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja sluga prenosi Bi-Bi-Si.

Prošle godine, četiri radnice sa Filipina pokrenule su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu bile plaćene. Porodica Hinduja poseduje Hinduja Group, multinacionalnu grupu sa interesima u nafti, gasu i bankarstvu.

Porodica takođe poseduje hotel Raffles u Londonu.

(Telegraf Biznis)

Video: Cepter rušio bez dozvole u Knez Mihailovoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>