• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU optužuje Apple da krši stroga tehnološka pravila: Zbog njihovih "dela" kupci ne dobijaju jeftinije opcije

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slučaj je pokrenuo Spotifaj

  • 0
Apple, Epl Foto: Tanjug/AP

Regulatori EU optužili su Apple da krši stroga nova pravila digitalne konkurencije sprečavajući programere aplikacija da slobodno usmeravaju potrošače na jeftinije usluge. 

Preliminarni nalazi Evropske komisije proizilaze iz istrage koja je otvorena u martu. Ako bude proglašena krivom, kompanija bi mogla da se suoči sa kaznom do 10% svog globalnog prihoda, prenosi CNN.

Podsetimo, slučaj je pokrenuo Spotifaj, koji se žalio da je Epl nepravedno ograničio rivale na sopstveni striming muzike - servis Epl mjuzik na Ajfon uređajima.

Takođe, antimonopolska regulatorna tela EU "suzila" su slučaj protiv Epla, navodeći da pravila App Store-a koja sprečavaju programere da obaveštavaju korisnike o drugim opcijama kupovine - krše pravila evropskog bloka protiv nepoštenih uslova trgovanja.

Evropska komisija, koja predstavlja izvršnu vlast 27 zemalja članica Evropske unije, odustala je od ranije optužbe u kojoj je istaknuto da Epl zahteva od programera da koriste svoj sistem plaćanja u aplikaciji, preneo je Rojters tada

Antimonopolska regulatorna tela EU saopštila su da Eplove takozvane "antiuprvaljačke obaveze" za programere nisu neophodne za pružanje App Store-a na Ajfon i Ajped uređajima, te da su za korisnike štetni servisi za strimovanje muzike na Eplovim mobilnim uređajima, koji bi mogli da plaćaju više..

Epl je naveo da je zadovoljan što je Komisija "suzila" slučaj i da će odgovoriti na zabrinutost regulatornog tela.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>