• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Husein Memić: Prioritet ministarstva podsticaj razvoja seoskog turizma

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima, država je ljudima koji se bave seoskim turizmom dala mogućnost paušalnog plaćanja poreza ali i velike subvencije.

  • 0
Husein Memić Zlatar Foto: RINA

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je danas da će prioritet ministarstva biti seoski turizam, pre svega da se mladi motivišu da se bave seoskim turizmom.

"Mi smo skoro uveli jedan novi javni poziv, za razvoj seoskog turizma. Utrošeno je 150 miliona dinara na javnom pozivu i verujte mi, to je nešto što će sigurno u ovom mandatu biti prioritet, da i kod običnih ljudi probudimo interesovanje za turizmom. To je nešto što će zaista u ovom mandatu biti prioritet", rekao je Memić za Tanjug.

Kako je dodao, ministarstvo nastoji da mlade motiviše da se bave seoskim turizmom.

"Ovaj program će zasigurno pomoći da se dodatno ili razviju ili da pokrenu neki novi biznis na selu", rekao je Memić.

Prema njegovim rečima, država je ljudima koji se bave seoskim turizmom dala mogućnost paušalnog plaćanja poreza ali i velike subvencije.

Podaci iz prvog kvartala 2024. godine, navodi ministar, pokazuju da će ova godina biti u turizmu najuspešnija godina do sada.

"Jer 803 miliona evra devizni priliv u prvom kvartalu je nešto što je za 23 odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Broj stranih gostiju, stranih turista je veći u odnosu na broj iz 2023. godine. Zapravo, ceo prvi kvartal i po broju noćenja, i po broju dolaska, i po broju deviznog priliva je veći u odnosu na rekordnu 2023. godinu", rekao je Memić.

Ministar je rekao da se Srbija "širi svuda" i da je važno da postane celogodišnja turistička destinacija.

Istakao je da je Dunav najlepši na teritoriji Srbije, kao i da se trenutno u Gornjem i Donjem podunavlju duž Dunavske magistrale rade projekti vredni 23 miliona evra.

"Ukupno se radi na devet projekata. Radimo i marine, radimo i pristaništa, radimo i u Kladovu, gradske bazene, turističku infrastrukturu", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, od tih devet projekata, sedam je ili u završnoj fazi ili su završeni.

Jedan od većih problema u turizmu, kako navodi ministar, jeste izdavanje smeštaja koji nisu registrovani.

"Nama su potrebni hoteli, potreban nam je i privatni smeštaj. A tom problemu ćemo posvetiti punu pažnju, to je siva ekonomija", rekao je Memić.

On navodi da je 2018. godine Beograd imao isti broj noćenja kao Bukurešt, a da je 2023. godine imao milion više noćenja u odnosu na Bukurešt.

"Nešto što je veliki problem, što nam predstavlja veliki problem jesu te velike svetske platforme koje, mogu slobodno da kažem, ne rade u skladu sa našim zakonom", rekao je Memić i naveo da je razgovarao o tom problemu sa evropskim partnerima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uručene "321Srbija" nagrade za dostignuća u turizmu, nagrađen i predsednik Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>