• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sedam minuta do Nemačke: U izgradnji je najduži podvodni tunel na svetu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tunel je ključna komponenta Skandinavsko-Mediteranskog koridora koji se proteže skoro 5.000 kilometara

  • 1
Tunel do Nemačke Foto: Tanjug/AP

Kopenhagen će uskoro biti nikad bliži Nemačkim turistima. Danska gradi najduži podvodni tunel na svetu, koji će ići ispod Baltičkog mora i spajati je sa Nemačkom. Za nekoliko godina tunel "Femarnbelt" skratiće put trajektom sa 45 minuta na samo sedam minuta vožnje automobilom.

Cena ovog impresivnog projekta je oko osam milijardi dolara, a osim železničke veze, tunel će imati i autoput sa četiri trake. Ne samo da će biti najduži podvodni tunel, već i najduži železničko-automobilski tunel na svietu, prenosi Poslovni.

Ukupna dužina tunela iznosiće 18 kilometara, a radi se o takozvanom "uronjenom" tipu tunela. Biće postavljen na dnu Baltičkog mora u rovu širine 40 do 50 metara, dubokom 12 do 15 metara.

Tunel je ključna komponenta Skandinavsko-Mediteranskog koridora, transportne mreže koja se proteže skoro 5.000 kilometara od Sredozemnog mora do Finske.

Planirana železničko-automobilska veza skratiće putovanje iz Hamburga u Kopenhagen sa pet na manje od tri sata, a ono za šta je trajektu potrebno 45 minuta, vozilima će se prolaziti za deset, a vozom za sedam minuta.

(Telegraf Biznis)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Jovanovic

    30. jun 2024 | 09:17

    18 km autoputa i železničke pruge na dnu mora za 18 milijardi eura. ovi naši graditelji pruga, autoputeva i Expa mogli bi da odu tamo u malu školicu matematike, da nauče kako se najteži građevinski projekti grade za realne pare. Da nauče gde greše u matematici.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>